Prodao je porodičnu imovinu i sada kupuje bitkoine

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prodao je porodičnu imovinu i sada kupuje bitkoine

  Tridesetdevetogodišnji Holanđanin Didi Tajhutu odlučio je da proda kuću, automobil, motocikl, električni bicikli, dečje igračke, odeću, obuću…. a  od zarade kupuje bitkoine i druge kriptovalute, jer je uveren da će se jednog dana obogatiti.

  “Ljudi mi kažu da sam lud, ali mi smo porodica koja voli pustolovine. Malo ćemo da se kockamo i živimo skromno. Život je dosadan ako nikada ne rizikujete”, kaže Holanđanin koji sa porodicom sada živi u kamp kućici.

  Tajhutu veruje da digitalni novac poput bitkoina i blokčejn tehnologija, koja stoji iza njega, menjaju ulogu novca i banaka u društvu.  Uvođenjem blokčejn tehnologije treća strana, koja potvrđuje uplatu (tu ulogu danas obavljaju banke), postaje izlišna, a računarska mreža beleži sve transakcije.

  – Za pet godina, svi će reći: “To se moglo očekivati”. Ja sada reagujem na tu promenu – kaže Tajhutu.

  Zajedno sa suprugom, letos je doneo radikalnu odluku da proda celokupnu imovinu. Bračni par i njihove tri ćerke upravo su se vratili sa devetomesečnog putovanja po Aziji i Australiji, gde je često susretao ljude koji koriste digitalni novac, među kojima i berzanske trgovce, s kojima je ostao u kontaktu.

  Udružio se s prijateljem, kupio nekoliko kompjutera i video kartica i osnovao preduzeće kako bi investirao u bitkoine. Kada je vrednost valute 2013. dostigla nekoliko stotina evra, odlučio je da proda bitkoine.

  – Da sam znao da će četiri godine kasnije vredeti deset puta više, ne bih sve prodao – kaže Tajhutu.

  Posle izvesnog vremena, vrednost je pala, pa su troškovi električne energije i iznajmljivanja prostora postali previsoki.  Tajhutu je odlučio da investira u dodžkoine, slabiju valutu čija je vrednost bila u porastu.

  – Imao sam ogromnu količinu, ali nisu imali nikakvu vrednost. Ukupno su vredeli možda 200 evra.” Naredne dve godine više nije ulagao u digitalni novac.

  Tokom putovanja po svetu, dobio je poruku od prijatelja, koji mu je prvi rekao za bitkoine.

  – Proveri vrednost valute! Proveri vrednost valute!

  Ispostavilo se da je vrednost dodžkoina skočila deset do 20 puta.

  U proleće 2017. vrednost bitkoina porasla je na 3.000, a zajedno sa njegovom, skočila je i vrednost ostalih kriptovaluta. Zavladalo je kriptoludilo.

  – Ponovo sam shvatio. Nešto se događa na ovom svetu – objašnjava Tajhiru odluku da se vrati u biznis.

  Po povratku kući, potražio je agenta za nekretnine i rekao mu da želi da proda kuću za 85 bitkoina. Kuću je ponudio na prodaju osam meseci ranije, ali još je niko nije kupio.

  Slučaj je, međutim, privukao medijsku pažnju, nakon čega je trgovac kriptovalutama odlučio da je kupi i već je platio kaparu.

  “Došao je sa suprugom da vidi kuću i oboje su bili oduševljeni – kaže Tajhutu i dodaje da je postignuta  tražena cena od 300.000 evra.  Koliki će deo biti plaćen u bitkoinima tek treba da se dogovori s kupcem.

  Porodica se navikla na novi način života. Njihova luskuzna četvorosobna kuća od 200 kvadrata zamenjena je za kamp-kućicu. Tajhutuove tri ćerke, koje su ranije svaka imale svoju sobu, sada se zajedno guraju u jednoj.  Bračni par će nastaviti tako do 2020, kada će, nada se Tajhutu, bikoin i blokčejn tehnologija postati nezamenljivi, a njegova imovina vredeti tri-četiri puta više.

  Izvor: Blic

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE