Prodate sve državne obveznice, Mali tvrdi - najava UZBUDLJIVE godine

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prodate sve državne obveznice, Mali tvrdi – najava UZBUDLJIVE godine

  Sve državne obveznice Srbije sa rokom dospeća za 20 godina, prodate su na aukciji. Celokupna emisija vredna je 150 miliona evra.

  Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Republika Srbija prodala državne obveznice denominovane u evrima na rok od 20 godina, po stopi prinosa od 3 odsto i uspešno realizovala celokupnu emisiju u ukupnom iznosu od 150 miliona evra.

  Prema njegovim rečima, ovo je najbolja potvrda da je finansijski sistem siguran, stabilan i jak, te da je konačno na “zdravim nogama”, saopštilo je Ministarstvo finansija.

  “Imali smo odličan odziv investitora, što je za nas znak poverenja u finansijski sistem Srbije. Ovo je najava uzbudljive godine kada je reč o razvoju domaćeg tržišta kapitala, koje se budi iz višedecenijskog sna”, izjavio je tim povodom ministar finansija.

  On je precizirao da je Republika Srbija emitovala obveznicu denominovanu u evrima sa kuponskom stopom od 3,50 odsto i uspešno realizovala celokupnu emisiju.

  “Dvadesetogodišnjom državnom obveznicom, produžena je ročnost državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima, koje su se do sada emitovale sa maksimalnom ročnošću od petnaest godina. Ukupan obim tražnje iznosio je 191.457.000,00 evra, što dodatno potvrđuje atraktivnost državnih obveznica i poverenje investitora u našu ekonomiju”, rekao je Mali.

  Kako je objasnio, državne obveznice na naplatu dospevaju 31. januara 2040. godine, a isplata kupona vršiće se godišnje svakog 31. januara do datuma dospeća.

  “Ulaganje u državne obveznice ne nosi nikakav rizik i to su investitori prepoznali. Inflacija i kurs u zemlji su pod kontrolom, kao i svi drugi ekonomski parametri”, kazao je ministar i podsetio da je ovo veliki uspeh imajući u vidu da su nekada kamatne stope na naše obveznice sa mnogo kraćim rokom dospeća premašivale sedam procenata.

  Prema njegovim rečima, optimistični pogled na situaciju daće i informacija da se za emitovanje pripremaju i dvanaestogodišnje obveznice koje će biti denominovane u dinarima, te da će biti ponuđene na domaćem tržištu u narednom periodu.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE