Profesionalni upravnici PODBACILI - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Profesionalni upravnici PODBACILI

Dosadašnja iskustva sa profesionalnim upravnicima pokazuju da stanarima uglavnom nisu jasne stavke navedene u računima koje im oni isporučuju za usluge, navodi se u analizi koju je objavio portal Demostat.

Kućnim savetima je bolje rešenje da izaberu predsednika iz svojih redova jer je to daleko jeftinija i efikasnija opcija, ocenjuju eksperti u izjavama za taj portal.

“Naš mentalitet nije takav da bi takva vrsta upravljanja zgradama u Srbiji bila održiva. U razvijenim zemljama funkcija profesionalnog upravnika ima svoju primenu i značaj, međutim, kod nas je situacija sasvim drugačija”, rekao je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.

On je ocenio da je stanarima daleko isplativije i bolje da nađu predsednika kućnog saveta iz svojih redova jer će na taj način i troškovi održavanja zgrade u kojoj žive biti niži.

“Ako želi da popravi status i da poboljša usluge profesionalnih upravnika država mora da donese niz propisa kojima bi bila jasno definisana uloga i obaveze kako profesionalnih upravnika”, naveo je Savić.

Nesporazumi i nerazumevanje u upravljanju zgradama dovode i do incidenata, ukazao je Demostat.

Tako je u prvoj polovini 2018. godine profesionalna upravnica zgrade u naselju Stepa Stepanović u Beogradu Tatjana Strugar dobijala anonimne pretnje u kojima je od nje traženo da se povuče sa te pozicije, dok profesionalni upravnik zgrade u beogradskom Učiteljskom naselju Milorad Nikolić tvrdi da je u junu teško povređen u fizičkom nasrtaju stanara na njega.

Izvor: Danas, Beta

Foto: BIZLife

What's your reaction?

Komentari

 • gaga

  LOGICNO PITANJE : imali smo prinudnog upravnika vise od 2 godine, placali mu svakog meseca po 700,00 dinara / 300 ,00 i 400,00 /, plus sto kada je dosao za prinudnog upravnika uradio je neke beznacajne stvari u hodniku ,ali nam je ispostavio velike racune za to...u medjuvremenu bas nista nije uradio i 31.07.2019,je podneo sporazumni raskid / jer je bilo mnogo nezadovoljnih stanara/...i sada, kad nista nije uradjeno,a pare smo dali, da li je on u obavezi da nam vrati taj novac ????? u redu,neka je cistacicama davao po 200,00dinara mesecno,ali...ali,po svakom stanu on je uzeo po 100eura za 2 godine,a nista nije uradjeno...niko od nas ne bere pare na drvecu,a zasto smo ih dali ?????

 • Небојша Санковић

  Ја сам Професионални управник већ ево годину дана. Озбиљан сам и одговоран, искрено се трудим у обављању свог посла. Можда се ја и моје колеге још уигравамо, али нисам сигуран да смо подбацили ми, него друштво. Станари, грађани не могу да зарад општег добра пређу преко размирица старих и по тридесет година, не умемо да разговарамо као људи на седницама, нисмо способни да се расправљамо а да се не посвађамо, нисмо способни да аналитички размишљамо, да разматрамо понуде, да извагамо опције, ако дневни ред садржи више од две тачке концентрација опада, зависни смо од серија, чим дође време за тв програме тог типа седница се расплине, туђи животи су нам често важнији од наших, и то не у позитивном смислу. Кажу да је некада 10% радило за тајне полиције и откуцавало комшије шта раде, мислм да је проценат ближи 40%. О Одговорности не бих ни да причам. Потписујемо папире без читања, а када дођу последице одбијамо да преузмемо одговорност. Врло смо прљави и неуредни, ма какви да смо у свом стану. Дубоко смо размажени и ако нешто није испало по нашем сматрамо то непријатељством за живота. На тржишту нема мајстора сви су побегли трбухом за крухом, оно што је остало је или у годинама, те не зна да откуца понуду, функционално смо неписмени,они други су приучени и неспособни, а о професионализму нећу ни да причам:ако се договоримо у среду у подне, можда се појаве на згради у недељу увече. Мајстори се плаше да потпишу уговоре, дају гаранције и слично. Они који поседују особине као што је писменост, способност, стручност и професионализам, умеју да процене радове, откуцају и пошаљу понуду и били су довољно способни да се региструју код АПР наравно више коштају. Станара не занимају стручне референце, предходно искуство, портфолио и слично јер и не зна значење тих појмова. Једино га интересује цифра на дну понуде. А код таквих понуда она је увек највећа. Шта рећи о јавним службама и институцијама чије одговоре на молбе и захтеве чекамо месецима и чија се неодговорност прелива на нас управнике. Станар не види наше обијање прагова месецима у њихово име, само види да посао чека, није способан или заинтересован да разлучи ниво одговорности. Да тачно је ПОДБАЦИЛИ смо. Али ко?

  • Stanar

   Svaka cast na komentaru!

  • Marina

   Bravo! Sve je to tacno do detalja. Svacija nodgovornost se sliva na profesionalne upravnike. Njih krive za sve sto im nije po volji godinama u nazad. Sad su dobili zrtvene jagnjice, kako stanari tako i drzavne institucije koje nista ne rade.

 • Bubasinter

  Cula zaba da se konji potkivaju ,pa I on digla nogu!

 • Sanja

  Upravnik naše zgrade se nije predstavio, nije ostavio broj telefona u slučaju potrebe, a i neke stavke u računu koji je poslao su nejasne. Ako nismo zadovoljni njegovim radom, kome i kako on odgovara?

  • Stanar

   Dogovorite se i smenite ga. Mi smo se tako resili tzv. Home 011 koji je sve samo ne profesionalan. Mozete da odaberete i nekog iz redova stanara. To ne mora da bude profesionalni upravnik i nije obavezno placanje ali nije ni resenje ukoliko taj neko nema podrsku ili nema volju i znanje da realno vrsi poslove upravnika. To je onda jos gora opcija...znam i takav slucaj... U svakom slucaju ukoliko se radi profesionalno posao upravnika je veoma odgovoran, treba da bude placen ali rezultati i tokovi novca moraju da se vide.

 • dusan ks

  У Крушевцу је одлично што имамо право да Град постави принудног професионалног управника. Закон је дао могућост да станари изаберу са 1/2 гласова "за" на првој седници, евентуално, 1/3 гласова од укупног броја на другој седници. Значи, у случајевима када нема апсолутне трећине, долазе привремене мере. У Крушевцу управник за двособан стан кошта 227 динара, а обавезе станара према текућем и инвестиционом одржавању су за исту квадратуру 685 динара. Што би неки станар радио бесплатно, волонтерски, да буде 24 часа окачен на чивилуку за свако прокишњавање, нестанак срује, крађу прекидача, поплаве у подруму. Част није вредна тога, а има где јесте. Станари тек сада разумеју да 500 динара иде за инвестиционо одржавање, али не знају да је наплата за 15 месеци 50% а можда и мања. Сада следи управницима време наплатена основу веродостојне исправе или тужбе. Станари који плаћају трпе због неплатиша који имају за цигаре, нову гардеробу, за море. Удружене неплатише руше управнике. Управник тек може да се упусти у инвестициони подухват када буде остварена наплата. Закон је предвидео могућност узимања инвестиционог кредита. Постоји могућност и да један станар плати 4500€ скупу попревку лифта(таблу, измештање кабла, ремонт редуктора и друго) па да му управник исплаћује док прикупља 685 динара сваког месеца. Међутим, још нисам ни у једним новинама прочитао да је неко од имућних станара кредитирао остале станаре. Последње, када неко плати у Београду 200€ кирију за једнособан стан, шта му је и то да плати 2€ или 3€ управнику.Инвестиционо одржавање би требало да плаћа газда а кирајџија текуће.

 • Bo

  Znate šta stanari su često veoma neodgovorni ljudi koji neće prstom da mrdnu za opšte dobro.Prokisnjava krov..mislite da nekog sa prizemlja to interesuje pa kada bi neko od stanara izneo to kao problem dobio bi podsmeh( a to uključuje i upravnika iz redova stanara). Problem je sto država ne postuje sebe i svoje zakone.Mi već tri godine nemamo nikakvog upravnika i imamo ne registrovanu stambenu zajednicu.Opstina Čukarica još uvek nije poslala prinudnog upravnika.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE