Profesor ekonomije TVRDI: Drugi se JEFTINIJE ZADUŽILI od Srbije - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Profesor ekonomije TVRDI: Drugi se JEFTINIJE ZADUŽILI od Srbije

  Profesor ekonomije na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) Goran Radosavljević rekao je da se više zemalja zadužilo po povoljnijim kamatama kod evropskih institucija i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), nego Srbija prodajom evroobveznica na međunarodnom tržištu kapitala po kamati od 3,3 odsto.

  On je, reagujući na izjavu ministra finansija Siniše Malog da je cena pozajmice kod MMF veća od cene na tržištu kapitala od 3,3 odsto, rekao da EU i MMF nude sredstva po kamatnoj stopi od oko jedan odsto.

  Srbija je pre dva dana prodala državne obveznice u vrednosti dve milijarde evra, po kamatnoj stopi od 3,375 odsto sa rokom dospeća od sedam godina kako bi pomogla privredi da sanira posledice pandemije virusa COVID-19.

  “Bosna i Hercegovina i Makedonija su od EU i međunarodnih institucija dobile pozajmicu po kamatnoj stopi od 1,05 odsto”, rekao je Radosavljević.

  Dodao je da je “krajem prošlog meseca predsednik (Aleksandar Vučić) rekao da Srbiji ne trebaju sredstva, a već u prve dve nedelje maja Srbija se zadužila skoro 2,5 milijarde evra”.

  On je rekao da nije tačna tvrdnja vlasti da se od MMF ne mogu pozajmiti sredstva za budžet jer je Egipat od te institucije u utorak uzeo zajam od 2,8 milijardi dolara, uglavnom za budžet i saniranje posledica pandemije.

  Radosavljević je rekao da je sada nepovoljan trenutak za zaduženje na tržištu.

  “U prethodnom periodu Rumunija se zadužila po kamatnoj stopi od 2,04 odsto, Crna Gora po 2,55, a Hrvatska po 1,3 odsto”, rekao je Radosavljević.

  On je rekao da će se “na kraju videti šta je pravi razlog odbijanja Srbije da se zaduži kod međunarodnih finansijskih institucija (MFI), čija su sredstva najpovoljnija na svetu i ne daju se po tržišnim uslovima”.

  Upitao je “zašto makar polovinu tih sredstva Srbija nije uzela po povoljnijim stopama, već svega 200 miliona evra od Razvojne banke Sveta Evrope”.

  https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/guvernerka-netacno-da-se-srbija-emitovanjem-obveznica-vise-zaduzila/

   

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE