Profesor fizike sa Berklija: Često mislim da sam gluplji od drugih i to je OK

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Profesor fizike sa Berklija: Često mislim da sam gluplji od drugih i to je OK

  „Ponekad se plašim. Osećam se glupim. Sramota me je. Osećam se neprijatno.“ izjavio je ovaj ugledni profesor i dodao da su ovo često njegova osećanja. Kako je rekao predpostavlja da je to tako jer praktikuje da se druži sa ljudima koji su pametniji od njega.

  Kako navodi na svojim studijama na Berkli univerzitetu je, spremajući doktorat, upoznao svog mentora koji je smatran za najpametniju osobu na smeru za Fiziku. Kako kaže uvek se osećao inferiofnim u odnosu na njega. Ipak, naučio je da to gleda sa pozitivne strane i da skuplja svo moguće znanje koje mu se nudi.

  Bio je izuzetno uznemiren osećajem podređenosti. Jednoga dana je odlučio da prinese ruku glavi i napravi pokret kao da zaključava bravu. Taj postupak je nazvao ’ključ ega’ koji je učinio kako bi mogao da nastavi da radi sa svojim mentorom. Zaboravio je ego i odlučio da nauči što je više mogao.

  Kasnije, njegov mentor ga je učlanio u udruženje naučnika u kojima se svakoga dana nalazio sa desetinama ljudi za koje je smatrao da su pametniji od njega. Kako kaže seća se stresa koji je to aktiviralo u njemu. Ipak, bio je u izuzetno stimulativnom okruženju za učenje i unapređivanje. Bilo mu je teško ali je odlučio da pobedi sebe, postane bolji čovek i naučnik.

  Vremenom je nakon dobijanja priznanja i nagrada shvatio kako je sve bilo u njegovoj glavi i kako su i drugi članovi udruženja smatrali kako je on veoma pametan, čak su ga i nominovali za osvajanje prestižne nagrade.

  On je istakao da je nastavio sa svojom navikom da se okružuje pametnim ljudima, navodi Quora. Nije mu bilo naročito lakše po pitanju njegovog osećaja niže vrednosti ali je i dalje izuzetno nadahnjujuće u akademskom i naučnom smislu.

  Danas on uči svoju decu i unuke kako da izbegavaju ovaj osećaj nelagode. Sve avanture karakteriše nelagodnost. Misli o tome da ste glupi su prirodne i normalne, samo ne dozvolite da vas one preplave.

  [preporucene_vesti ids=”237011, 178350, 72027″]

  Izvor: BIZLife

  Foto: pixabay

  Piše: D.G.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE