Prosvetari: NOĆNA SMENA u školama ako se primeni ministrov plan nastave

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prosvetari: NOĆNA SMENA u školama ako se primeni ministrov plan nastave

  Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije ocenila je da je nemoguće u praksi primeniti kombinovani model nastave, koji se od 1. septembra najavljuje u osnovnim i srednjim školama, gde je predviđeno da nastavni dan traje od 8 do 20 časova, uz tročasovne vremenske razmake.

  Ministar prosvete, Mladen Šarčević, izjavio je da će roditelji osnovaca imati mogućnost da se opredele da li će u narednoj školskoj godini njihova deca pratiti nastavu u školi ili od kuće.

  Da je ovakva vrsta odluke roditeljima veliki balast, upozorila je Jasna Janković, smatrajući da će roditeljima biti teško da samostalno odluče koji će vid nastave pohađati njihova deca. Takođe je istakla da smo se morali suočiti sa činjenicom da mi nemamo dovoljno tehničkih sredstava da bismo ušli u model potpune onlajn nastave, pa čak i delimične.

  ,,Ako jedan deo učenika fizički ide u školu, ko će raditi onlajn“, pitala je u ime prosvetnih radnika Jasna Janković i dodala da je nemoguće da iste osobe rade 16 sati dnevno!

  Ministar  Mladen Šarčević odgovorio je na postavljeno pitanje i izjavio da će nastavnici pre podne raditi u školi, a popodne onlajn od kuće, sa učenicima koji su se opredelili za ovakav koncept učenja. Prema rečima ministra, to je itekakao moguće.

  “Izgleda da je moguće i da se za 20 minuta, koliko je predviđeno za čišćenje i dezinfekciju školskih prostorija, očisti prostor od 450 kvadratnih metara, jer je prema sistematizaciji predviđeno da toliko kvadrata očisti jedna pomoćna radnica. Koliko god da su naše tetkice vredne, a vredne jesu, to je zaista nemoguće”, ukazala je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

  Uz dvadesetominutne pauze za čišćenje i dezinfekciju vremenski nastavni dan bi, u ustanovama koje imaju jednosmenski rad, a takvih je u Srbiji 450, trajao do 20:20 časova, ukazuje USPRS. U školskim ustanovama sa dvosmenskim radom, preostalih 1.310, ostaje treća smena “ili u prevodu, noćna nastava od jutra do sutra“, upozorava USPRS.

  Iznuđene okolnosti izazvane pandemijskom situacijom nametnule su da u učionici ne sme biti više od 15 učenika, a u većini škola odeljenja su brojnija, ističe USPRS i naglašava da ponuđena rešenja moraju biti realna i moguća.

  https://www.bizlife.rs/aktuelno/vesti-dana/sarcevic-o-pocetku-skolske-godine-spremno-vise-modela-svi-ce-odgovarati-u-skoli/

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE