Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

PROTEST srpske dijaspore od SAD do Skandinavije: Za DEMOKRATIJU u Srbiji (VIDEO)

Građani Srbije koji žive u dijaspori organizovali su u više svetskih gradova globalni protest za demokratiju, slobodu, ljudska prava i ljudske živote u Srbiji.

Protesti su održani u Njujorku, Parizu, Berlinu, Briselu, Beču, Pragu, Amsterdamu, Cirihu, Helsinkiju, Oslu, Luksemburgu, Bostonu.

Simbol ovih protesta je ključ koji simbolizuje oslobađanje Srbije od svakog vida represije, pa su tako građani u znak protesta zveckali ključevima.

“Povod našeg okupljanja u Parizu je iskazivanje naše zabrinutosti usled manipulacija brojem obolelih i preminulih tokom epidemije i iskazivanje naše podrške svim medicinskim radnicima koji se danonoćno bore, pored neadekvatnih uslova i konstantnih dezinformacija koje objavljuje krizni štab”, kaže za Danas Lazar Karapandža, diplomac Pariškog Instituta Političkih Nauka (Sciences Po).

On dodaje da okupljeni žele da istaknu “da je u Srbiji sve lažno, od izbora, parlamenta, uskoro vlade i što je najgore brojke obolelih i preminulih zbog koronavirusa.

 

Sve je krenulo spontano, budući da je dosta gradova pokrenulo svoje proteste. Povezali smo se međusobno putem društvenih mreža i dogovorili da nastupimo zajednički.

Istog dana i u istom satu organizujemo proteste u svim gradovima sa istom porukom. Tako na primer u Londonu je po lokalnom vremenu u 17h, u Berlinu u 18, a u NJujorku u 12h – kažu za Danas iz grupe „Democracy 4 Serbia“.

Podržavamo nezavisnu lekarsku inicijativu “Ujedinjeni protiv kovida”. Takođe, protestujemo zbog: stalne zloupotrebe vlasti, policijske brutalnosti i upotrebe paralegalnih formacija, upotrebe suzavaca tokom pandemije, za oslobađanje političkih zatvorenika, zbog negiranja slobode govora i validnosti izbora održanih 21. juna 2020. godine, naveli su u pozivu za protest državljanima Srbije u dijaspori.

Podsetimo, grupa srpskih studenata i doktoranata, koji se školuju u Parizu, protestovali su 9. jula ispred rezidencije srpskog ambasadora neposredno pre posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

Na transparentima je pisalo “Ti si kovid Srbije” i “Ćale, ovo je za tebe”.

Oni su protestovali istog dana kada su u Beogradu i drugim gradovima širom Srbije bili održani protesti.

Izvor: Danas, N1, BIZLife

Foto: screenshot

What's your reaction?

Komentari

  • Sosa

    Šta kažete-"...Sve je krenulo spontano...", a mi u Srbiji smo papani, pa verujemo. Sram vas bilo.Otišli ste u svet da odande pljujete svoju zemlju..Hvala na pomoći, nemojte više da nam pomažete. Vi iz sveta znate bolje podatke iz Srnije, neho mi ovde.Jos jednom, sram vas bilo.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE