PROTESTI u novosadskom naselju PROTIV ANTENA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PROTESTI u novosadskom naselju PROTIV ANTENA

  U Novom Sadu na Limanu 1, svakog dana okupljaju se građani koji protestuju ispred ulaza Drage Spasić broj 10, jer su stanari koji tu žive doneli odluku o postavljanju baznih stanica.

  Pored protesta, ovih dana potpisuje se i peticija za uklanjanje istih, koju je do sada potpisalo oko 400 građana.

  Brinu se, kako kažu, zbog štetnosti zračenja antena, jer se postavljaju u neposrednoj blizini školskih i predškolskih ustanova i stambenih zgrada. Smatraju da nije u redu da manjina odlučuje o zdravlju i bezbednosti većine.

  Za stanare susednih zgrada, upitna je i validnost potpisa kojima se odobrava postavljanje antena.

  Postavljanje antena nedavno su odbili stanari ulaza 149 i 151 na Bulevaru Oslobođenja, a nakon konsultovanja inženjera.

  Rekli su ne prihvatajte to – odbijte to. A ja sam imao podršku stanara i ipak smo odbili 3.600 evra za godinu dana”, kaže Jovan Čanković, upravnik Bul. Oslobođenja 149 i 151.

  U rešenju Gradske uprave za zaštitu životne sredine iz maja prošle godine piše da je ustanovljeno da bazna stanica ima izrečenu ukupnu efektivnu snagu u 250 vati i da bazne stanice pri maksimalnom radu na pojedinim mestima prelaze 10 odsto referentne granične vrednosti.

  U rešenju iz oktobra iste godine daje se saglasnost operateru uz obrazloženje da “rad objekta neće značajnije ugroziti životnu sredinu”.

  “Tih 250 vati je tipična izlazna snaga zračenja na anteni, međutim nakon toga proračunava se nivo električnog polja i već nakon 3 do 5 možda i 6 metara taj nivo polja značajno pada.”

  “Kada dođemo na tlo gde se može naći opšte stanovništvo, nivoi polja se kreću od 0,5- 0,8 volti po metru što je 10-15 puta niže od najniže dozvoljene referentne vrednosti”, objašnjava Nikola Đurić, šef katedre za teoriju elektroniku na FTN.

  U prethodne dve godine u Novom Sadu izdato je 25 dozvola za postavljanje baznih stanica i do sada nije bilo nepravilnosti. Ispoštovana je procedura, a operater je dužan da podnese zahtev za procenu i uticaj na životnu sredinu.

  “Dužan je da izradi studiju odnosno angažuje odgovarajuću kuću koja će izraditi studiju o proceni i uticaju na životnu sredinu i gde će uprava zajedno sa tom kućom odrediti jasne mere zaštite životne sredine odnosno bezbednosti i zdravlja ljudi koje operater apsolutno mora da poštuje”, kaže Mira Radenović, članica Gradskog veća zadužena za urbanizam i zaštitu životne sredine.

  Mobilni operater Telekom Srbija, sa druge strane, potvrđuje da su urađene sve neophodne procene i da je procedura u slučaju Drage Spasić broj 10 u potpunosti ispoštovana.

  Izvor: RTV

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE