Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Protivteža SRPSKOM biznismenu? Neko AGRESIVNO kupuje deonice Kraša

Pojavili su se novi, agresivni investitori u ratu za deonice Kraša, piše Jutarnji list, ističući kako se nastavlja taktička borba na berzi za tu kompaniju.

Prema novim podacima Centralne klirinške depozitarne agencije, Kappa Star Limited, holding kompanija u stoprocentnom vlasništvu Nebojše Šaranovića, putem računa RBA Austrija došla je do 8,75 posto vlasništva, a informacije od petka verovatno će pokazati kako su prešli deset posto, navodi dnevnik.

Ipak, glavna je novost da su se poslednjih dana pojavila još dva računa, oba preko Zagrebačke banke. Jedan od njih došao je do 0,4 posto vlasništva i od srede se ne povećava taj procenat, dok je drugi već na 1,89 posto vlasništva, a u utorak je imao 1,2 posto deonica.

To znači da je investitor koji stoji iza tog računa takođe agresivno kupovao deonice početkom nedelje.

Jutarnji nije uspeo da sazna ko stoji iza ta dva nova računa, pa može samo kalkulisati da možda Kappa Star Limited kupuje s novih računa, a možda se pojavio novi, četvrti igrač.

Kraš Esop ili Mesna industrija braće Pivac ne bi smeli kupovati deonice dok je na snazi najava javne ponude o otkupu ostalih deonica Kraša, ali nije isključeno da neko radi u njihovu korist kao protivteža Šaranoviću.

Neki mediji su krajem nedelje zastupnicu Kraša Maricu Vidaković optužili za insajdersko trgovanje, jer je krajem avgusta kupila 900 deonica Kraša, navodeći da je tako zaradila 460 hiljada kuna. Ipak, ona nije prodala te deonice (morala bi obavestiti berzu), bar za sada, a ove godine je tri puta kupovala deonice Kraša, što je sve zabeleženo na Zagrebačkoj burzi.

U stvari, rukovodstvo Kraša moglo bi se “optužiti” da je nedovoljnim restrukturiranjem kompanije namerno držalo cenu deonice tako nisko, na blizu 400 kuna, samo da bi mogli prodati po 900 ili 1.000 kuna onog trenutka kada se pojavi neko ko može to da plati, piše Jutarnji list.

Izvor: Poslovni dnevnik

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE