PRVA POMOĆ PSIHOLOGA: Šta NE TREBA da radite kada otkrijete da vas partner vara

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PRVA POMOĆ PSIHOLOGA: Šta NE TREBA da radite kada otkrijete da vas partner vara

  Svi se suočavamo sa stresnim situacijama – prevarama, izdajama, neslaganjima, nesporazumima… Pitanje je kako se ko nosi sa „šokantnim vestima“ posebno kada je u pitanju njihov partner.

  Džil Veber (Jill Weber), psiholog i autorka na sajtu „Psychology Today“, savetuje šta ne treba da radite ako otkrijete da vas partner vara:

  1.Ne paničite.

  Kada se suočavamo sa opasnošću, naša telo počinje da luči hormon stresa i adrenalin. U takvim situacijama, kada je telo spremno za „akciju“, trebalo bi da dišemo duboko. Da malo zastanemo umesto da krenemo da bacamo stvari. Probajte da se smirite, a što je još bitnije – da se vaše telo smiri. Niko u stanju šoka i panike, ali baš niko, nije doneo odluke koje su u njenom ili njegovom najbolje interesu. Samo smireni treba da se nosite sa celom situacijom.

  2. Nemojte da prestanete da se brinete o sebi.

  Kada otkrijete neprijatne vesti, poželećete da se sakrijete ispod ćebeta. To što prestajete da se brinete o sebi može da znači da odbijate da zalečite rane koje vas bole, odnosno da se oporavite. Ponašajte se prema sebi isto kao i kad imate težak grip: budite dobri, skuvajte supu, jedite zdravo. Pokušajte da se odmorite, šetajte, idite na posao sređeni i uredni. To što vas je partner prevario ne utiče na to ko ste vi i koliko vredite kao ljudsko biće.

  3. Nemojte to pričati celom svetu.

  Mnogi odmah krenu da pričaju svima kako su iznevereni. Naravno da vam je potrebna podrška, ali suzdržite se da vesti odmah prenesete majci, kolegama i komšijama. Kako se stvari budu smirivale, i kako budete shvatali šta se zapravo dešava u vašoj vezi, možda ćete zažaliti što se previše informacija podelili sa drugima. Zanimljivo je da se mnogi parovi oporave od afera i prevare – a nekad njihova veza posle toga bude još jača. Nemojte deliti informacije sa ljudima sa kojima inače niste intimni.

  4. Ne trčite odmah kod advokata (ako ste u braku).

  Ako ste u braku, prvi impuls je da se odmah rešite tog braka. Ali, advokat, sud, neće otići nikuda, a vi treba da pustite da stvari malo „odleže“. To što ćete potpisati papire za razvod neće popraviti vaš bol i komplikovana osećanja; u stvari, biće još komplikovanije.

  5. Nemojte da uhodite partnera.

  Probajte da se oduprete preteranom razmišljanju, analiziranju, i praćenju osobe sa kojom vas je partner prevario. Nemojte koristiti Fejsbuk ili druge društvene mreže da biste pratili tu osobu. Na taj način sebi ćete dati samo još više materijala koji će vas „pojesti“. Ne treba vam „crv u mozgu“. Na kraju krajeva, osoba sa kojom vas je partner prevario nije problem. Problem je vaš partner, i činjenica da on ili ona nije bio/bila iskren/a sa vama.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Youtube/Printscreen

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE