PRVA ZEMLJA u Evropi koja uvodi UNIVERZALNI dohodak - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  PRVA ZEMLJA u Evropi koja uvodi UNIVERZALNI dohodak

  Španija planira da u što kraćem roku uvede univerzalni osnovni dohodak (Universal Basic Income-UBI) kako bi ublažila uticaj koronavirusa, najavili su iz vlade ove zemlje.

  Ministarka ekonomije i potpredsednica vlade Nadia Calvino rekla je za špansku televiziju La Sexta da je ovaj potez namenjen pomoći ugroženim porodicama tokom pandemije.

  Ukoliko se isplate uspešno sprovedu, Španija bi postala prva zemlja u Evropi koja je uvela univerzalni opšti dohodak na dugoročnom planu.

  Ova zemlja je druga najgore pogođena od pandemije koronavirusa sa 180.000 obolelih i nešto manje od 19.000 umrlih.

  Šta je univerzalni dohodak?

  Univerzalni dohodak je bezuslovna redovna isplata od države svakoj odrasloj osobi. Njegove pristalice uveravaju da bi on smanjio nejednakosti, pomogao nezaposlenima i onima koji se brinu i čuvaju nekog člana porodice bez novčane naknade i nadoknadio bi sve veću automatizaciju radnih mesta, dok protivnici  tvrde da bi univerzalni prihod bio ili nepristupačan ili da bi podsticao lenjost.

  Možda se najjači argument u prilog predlogu univerzalnog opšteg prihoda odnosi na eksploziju broja zaposlenih koji imaju nestalna primanjima ili samozaposlenih poslednjih godina.

  Broj samozaposlenih porastao je u poslednjih 15 godina sa 3,25 miliona na više od 5 miliona ljudi.

  Neki samozaposleni dobro zarađuju, ali većina ipak ne. Procenjuje se da polovina zarađuje manje od minimalne zarade.

  Čini se kao da je univerzalni opšti dohodak način da se popune sve pukotine na tržištu rada.

  Međutim, loša strana je što i dalje ostaje otvoreno pitanje da li bi univerzalni opšti prihod imao uticaj na promene podsticaja kod nezaposlenih ili radnika za traganjem za poslom ili za zalaganje na radnom mestu. Ovo je naravno povezano i sa visinom same naknade, ali pitanje podsticaja u ovom domenu je važno, jer se u praksi videlo da visoke naknade za slučaj nezaposlenosti koje traju dugo vremena loše utiču na želju nezaposlenih da pronađu novi posao.

  Primer – Finska

  Primena ove ideje u praksi još uvek nije naišla na kompletno prihvatanje. Iako nije uvedena nigde u potpunosti, u prošlosti je bilo nekoliko pokušaja njene implementacije.

  Ipak, kriza koju je izazvala epidemija koronavirusa dovela je do toga da mnoge zemlje požele da uvedu UBI, a jedna od njih je i Španija.

  Finska je zemlja koja je u prošlosti pokušala da implementira ovu praksu, međutim taj pokušaj je ocenjen kao ne tako uspešan.

  Širom zemlje je odabrano oko 2.000 nezaposlenih ljudi starosti od 27 do 58 godina koji su učestvovali u ovom programu. Oni su na mesečnom nivou dobijali 560 evra (prosečna neto zarada u Finskoj iznosi oko 2.500 evra) bez ikakvih drugih uslova – mogli su da nastave da traže posao, i ukoliko ga dobiju, zadržali bi univerzalna osnovna primanja.

  Glavni cilj ovog eksperimenta bio je da se sazna kako bi dobijanje ove sume uticalo na nezaposlenost – da li bi korisnici ovog programa i dalje imali podsticaj da traže posao, ili bi od toga odustali.

  Krajnji ishod eksperimenta je da nezaposleni građani obuhvaćeni eksperimentom nisu bili uspešniji na tržištu rada od onih koji su primali „obične” naknade za nezaposlene. Oni, dakle, nisu našli posao iako su za to imali više vremena (jer ga nisu gubili na procedure koje državna birokratija traži), ali su zbog sigurnog prihoda bili zadovoljniji, imali manje zdravstvenih problema i stresa, s više su poverenja gledali u budućnost i osećali da imaju veću mogućnost uticaja na društvena pitanja.

  Osetili su i više samopouzdanja oko traženja radnog mesta ili samozapošljavanja nego ostatak nezaposlenih u Finskoj koji su bili u kontrolnoj grupi eksperimenta. Oni koji su primali univerzalni osnovni dohodak imali su i veće poverenje u institucije i druge ljude.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE