Prvi ELEKTRIČNI avion sa sertifikatom (VIDEO) - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prvi ELEKTRIČNI avion sa sertifikatom (VIDEO)

  Slovenačka vazduhoplovna kompanija proizvela je prvi električni avion na svetu koji je sertifikovan od strane Agencije za vazduhoplovnu sigurnost Evropske unije (EASA), što znači da ispunjava sigurnosne standarde i može se komercijalno koristiti.

  Avion na baterije, “Pipistrel Velis Elektro”, mali je dvosed, namenjen za obuku pilota. Leti 50 minuta, plus rezerve, što je tipično za upotrebu u školama letenja.

  Sertifikovani tip znači da se avion može komercijalno koristiti bez ograničenja i ovo je zaista korak za vazduhoplovstvo u celini, što će omogućiti elektrifikaciju i mnogo većih letelica.

  “Pipistrel” bi ove godine trebalo da isporuči 31 avion ‘Velis Elektro’ kupcima u sedam različitih zemalja. Ovo je uzbudljiv proboj na tržište,” rekao je izvršni direktor EASA Patrik Ki.

  “Ovo je prvi električni avion koji je EASA sertifikovala, ali sigurno neće biti i poslednji, jer avio industrija prati nove tehnologije za smanjenje buke i emisija i za poboljšanje održivosti letelica”, naveo je Patrik Ki.

  U timu za sertifikaciju bili su stručnjaci iz nadležnih francuskih i švajcarskih institucija. kompanija sarađuje sa Uberom u pokušaju da se uvede leteći taksi.

   

  Izvor: RTS

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE