Prvi POLICIJSKI ČAS od 40h u sunčanom Beogradu (FOTO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prvi POLICIJSKI ČAS od 40h u sunčanom Beogradu (FOTO)

  Ovako nije bilo ni za vreme bombardovanja, ovako nije bilo ni tokom najhladnijih, najvetrovitijih, najkišovitijih ili najvrelijih dana u Srbiji. Ne računajući one koji su bili na radnom zadatku, ostatak Srbije je protekli vikend presedeo kod kuće.

  Vikend iza nas ostaće upamćen po tome što je cela jedna zemlja morala da ostane kod kuće, od subote u 13 časova, do ponedeljka u 5h.

  Zbog širenja pandemije koronavirusa, država nas je zatvorila u svoje domove kao odgovor na “neodgovorne sugrađane koji su slobodno, a lepo vreme koristili za roštilj, šetnje po parkovima, šetalištima…uprkos merama o zabrani okupljanja, preporukama o neizlasku iz kuća bez preke potrebe itd”.

  Novi Sad, 5.4.2020. – Saobracaj na prilazima Novom Sadu u vreme pandemije bolesti COVID-19. U Srbiji je od juce u 13 casova, do sutra u 5 casova na snazi takozvani policijski cas. (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/EV)

  “Izuzetak” su, naravno, bili samo oni koji su imali svoje radne obaveze, zdravstveni radnici pre svega, a zatim vojska, policija, komunalci, mediji, pa čak i neki državni funkcioneri… Takođe, i vlasnici kućnih ljubimaca su imali pravo na kratak predah napolju.

  Lep dan, k`o stvoren za šetnju i druženja, Beograđani su posmatrali sa svojih prozora ili terasa, na kojima ih je bilo više nego uobičajeno. A šta su, osim vedrijeg neba i puštanja malo svežeg vazduha u svoje stanove, mogli da vide?

  Puste ulice i parkove Beograda s vremena na vreme su “oživeli” samo po neki psi i mačke lutalice, policijska patrola i vozilo komunalnog preduzeća.

  Ovi drugi uspeli su da “vikend u karantinu” doziraju sa jednom nelogičnošću, tako što su čak dva puta, kao i u “normalnim danima”, obilazili i praznili već prazne kontejnere.

  Da je policija bila na visini zadatka, dovoljno je reći da su na ulicama mogla da se, sa prozora ili terasa, primete patrolna vozila policije.

  Tu i tamo, mogao je da se uoči poneki prestupnik, a među njima je interesantan primer jednog “buntovnika” koji je prvo prekršio zabranu šetajući u jednom smeru, a potom je prekršio i drugi put, krećući se u suprotnom smeru i to – na biciklu.

  Prema tvrdnjama epidemiologa Predraga Kona, efekti “zatvorenog” vikenda tek bi trebalo da se osete za pet do sedam dana, tako da se do narednog vikenda očekuje manji broj zaraženih koronavirusom, kao rezultat ove, do sada najoštrije mere, bar kada je zabrana kretanja u pitanju.

  Novi Sad, 5.4.2020. – Saobracaj na prilazima Novom Sadu u vreme pandemije bolesti COVID-19. U Srbiji je od juce u 13 casova, do sutra u 5 casova na snazi takozvani policijski cas. (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/EV)

  U međuvremenu, jedan od članova tima kineskih lekara koji je obišao više gradova po Srbiji, primetio je da naši građani “nisu dovoljno oprezni”.

  “Primetio sam mnogo ljudi na ulicama, posebno vikendom, a određeni broj građana ne nosi maske. Nisu dovoljno oprezni i zato smatramo da država treba da produži policijski čas na 24 sata“, rekao je Guo Jubjao, načelnik Odeljenja za pulmologiju i intenzivnu negu Prve pridružene bolnice Univerziteta Sun Jat-Sen.

  Izvor: BIZLife/Aleksandar Mijailović

  Foto: BIZLife/Beta (Dragan Gojić)

  What's your reaction?

  Komentari

  • Vanja

   Dvojica mladića iz iste, male, opštine, prethodno zdrava, preminula su dan za danom od virusa korona. Jedan '80. godište, a drugi '81. Ovom mlađem sahrana je danas. Bio je moj kolega, divan mladić beše....Ako vam je vaš život ili život vaših najbližih miliji od jedne šetnje, ostanite kod kuće jer nije tačno da "neće baš nas jer smo mladi i zdravi".

   • N

    Zašto nije objavljeno da su lica tog godišta umrla od korona virusa?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE