Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Prvi put ikada: Nemačka izdala svoje auto-gigante, za Merkelovu TESLA

Nemačka vlada je odobrila da električni automobil Tesla postane službeno vozilo u kojem će se voziti najviši zvaničnici te zemlje, uključujući i kancelarku Angelu Merkel.

Da bi se to dogodilo morala je da bude izmenjena i regulative koja je do sada dopuštala da u obzir za vladine limuzine dođu samo tradicionalni nemački proizvođači – Daimler (Mercedes), Audi, BMW te Volkswagen.

Kao konkretan razlog je istaknuta bojazan da tradicionalni nemački proizvođači automobila neće u kratkom razdoblju zadovoljiti stroge ekološke zahteve na svojim premium automobilima te se zbog toga tražila prigodna zamena.

Iz Berlina pojašnjavaju takođe i da je godišnji trošak Tesle jednak ili čak i manji od premium uzdanica nemačkog automobilskog trojstva (Audi je deo VW grupe).

Drugi pak ističu da je na odluku vlade u Berlinu veliki uticaj imala i odluka Tesle da u Berlinu sagradi svoju mega-fabriku električnih automobila, prvu u Evropi, u kojoj će se od 2021. proizvoditi 150.000 vozila u prvo vreme, što bi za koju godinu trebalo da poraste na više od pola miliona vozila godišnje.

Očekuje se da će radno mesto u Teslinoj mega-fabrici naći 8.000 Nemaca.

Izvor: Poslovni dnevnik

Foto: YT/Screenshot

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE