PRVI put u istoriji: Fič snizio rejting REKORDNOM broju zemalja - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PRVI put u istoriji: Fič snizio rejting REKORDNOM broju zemalja

  Rejting agencija Fič (Fitch Ratings) u prvoj polovini 2020. godine smanjila je kreditni rejting rekordnom broju država, za njih čak 33, a posao još nije završila s obzirom na to da globalna pandemija koronavirusa i dalje nagriza javne finansije brojnih zemalja.

  U prvom polugodištu Fič je i za rekordnih 40 država snizio izglede na “negativne”, što upućuje da bi potencijalno i njihovi rejtinzi mogli biti sniženi.

  “Nikad u istoriji Fič Rejtingsa nismo imali 40 država s negativnim izgledima u isto vreme. I to nakon što smo već snizili u prvoj polovini godine rejtinge za 33 države. Nikada nismo snizili rejtinge za toliko država u jednoj godini, a tek smo prošli prvu polovinu godine”, izjavio je Džejms Mekormak, direktor Fiča zadužen za rejtinge država.

  Između ostalih, u tom periodu Fič je snizio rejtinge Velikoj Britaniji, Australiji i Hong Kongu.

  Mekormak je pojasnio da su mnoge vlade morale povećati budžetske rashode kako bi zaštitile privredu od oštrog udarca pandemije.

  Očekuje se da će to pogoršati finansijsku poziciju svih 119 država za koje Fič izdaje rejtinge, dodao je on i napomenuo da ta pogoršanja mogu biti u obliku većih deficita, manjih budžetskih viškova ili povećanja zaduženosti.

  “Ono što nas zaista brine je što će se dogoditi nakon što završi krizno razdoblje uzrokovano koronavirusom. Mislim da će to biti naš fokus i stvarni faktor koji će određivati smer kretanja rejtinga”, zaključio je Mekormak.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE