Prvi turski Folksvageni već 2022. - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Prvi turski Folksvageni već 2022.

Planovi nemačkog autmobilskog giganta Folksvagena za otvaranje novog pogona u Turskoj postaju sve konkretniji. Ugovor je gotovo prefektuiran, piše Dojče Vele.

“U toku su završni razgovori sa Turskom”, rekao je reporterima u Berlinu šef Folksvagenovog sektora za brend i proizvodnju Andreas Tostman. Dodao je da računa s tim da će za dve nedelje doći do konačnog dogovora, “a možda i ranije”.

Trenutno se radi “na finalizovanju ugovora” kako bi on bio spreman za potpisivanje.

Na pitanje da li se još pregovara i sa drugim partnerima, Tostman je rekao samo da je fokus trenutno na finalizaciji pregovora sa Turskom. Insajderi prenose da je odluka o gradnji pogona za više od milijardu evra već doneta.

Nova fabrika će imati kapacitet za sklapanje do 300.000 vozila godišnje, kao i oko 4.000 zaposlenih. Biće otvorena u Manisi u blizini Izmira u Zapadnoj Anadoliji.

Prema insajderskim informacijama, gradnja fabrike bi trebalo da počne 2020, a proizvodnja automobila 2022. godine.

Uprava Folksvagena je mesecima pregovarala sa turskim vlastima – alternativa je bila Bugarska i, u ranijoj fazi, i Srbija. U novoj fabrici bi trebalo da se proizvode Folksvagenov model Pasat i Škodin model Superb.

Odluka politički sporna

Evropska unija optužuje predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da sputava slobodu mišljenja i demonstriranja u svojoj zemlji. Odluka Folksvagena da napravi dil sa turskom je zato politički sporna.

Međutim, Folksvagen na to odgovara da je Turska već godinama kandidat za prijem u EU, te da je puč od pre tri godine pogoršao situaciju. “Folksvagen vidi situaciju u Turskoj i represalije protiv kritičara režima i disidenata”, rekao je glavni lobista firme Tomas Šteg.

Prema njegovim rečima, koncern zna da neće imati nepodeljenu podršku javnosti za svoj projekat, ali, “Turska ima razvijenu tržišnu privredu i mi smatramo da će ponovo početi rast turske privrede”.

U Turskoj su plate manje nego u istočnoevropskim zemljama koje su bile u igri. U Bugarskoj, koja je dugo važila kao alternativa, plate su isto male, ali tamo nema dovoljno kvalifikovane radne snage.

Osim toga, Bugarska mora da poštuje pravila Evropske unije u vezi sa subvencijama, a u Turskoj može, kako kažu u Folksvagenu, slobodno da se pregovara.

Izvor: N1, DW

Foto: Beta/AP

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE