Psiholozi UPOZORAVAJU medije: Ne koristite VIRUS za "klikbajtove" - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Psiholozi UPOZORAVAJU medije: Ne koristite VIRUS za “klikbajtove”

  Zagrebačko psihološko društvo (ZPD) pozvalo je medije da se suzdrže od svesnog senzacionalizma, manipulisanja informacijama te “klikbajt” naslova u izveštavanju o koronavirusu, jer u protivnom dižu paniku i psihološku štetu ljudi.

  “Mediji imaju veliku moć i najznačajniju ulogu u informisanju ljudi, mogu uticati na stavove i formiranje poželjnih ponašanja, pomoći ljudima da se osećaju manje bespomoćno i ugroženo. Da bi postigli ove ciljeve i ispunili svoj primarni zadatak i svrhu, nužno je da novinari i urednici kao sugovornike uvek biraju kompetentne stručnjake koji mogu dati proverene i tačne informacije o problemu”, navodi se u saopštenju ZPD.

  Ističu da mediji korisnicima čine ozbiljnu psihološku štetu svesnom manipulacijom informacijama, senzacionalizmom i zastrašivanjem, te “klikbajt” naslovima.

  “Apelujemo na urednike i novinare da ovoj temi pristupaju posebno pažljivo i profesionalno, bez senzacionalizma i širenja dezinformacija koji dodatno potpiruju paniku i uznemirenost, upravo zbog potencijalne opasnosti za ljude”, poručuju iz ZPD u želji da umanji paniku među građanima.

  Smatraju izrazito važnim za medije da slede preporuke istaknute u članku 5 Kodeksa časti koji ističe da je novinar “obavezan iznositi tačnu, potpunu i proverenu informaciju”.

  “Način izveštavanja o društveno važnim temama, naročito u stanjima potencijalne krize, straha i ugroženosti je izrazito važan. Senzacionalistički načini izveštavanja, posebno u vidu bombastičnih naslova gotovo uvek podstiču paniku i strah kod ljudi, a time i otežavaju ili onemogućavaju ljudima da pravovovremeno dobiju valjane i tačne informacije”, navodi se u saopštenju ZPD.

  Proglašena opasnost od epidemije

  Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš potpisao je odluku o proglašavanju opasnosti od epidemije koronavirusom, koja odmah stupa na snagu.

  Kako je Beroš objasnio za Jutarnji list, reč je o čistoj administraciji koja ministru omogućava da angažuje sve resurse. Ta odluka omogućava da ministar dekretom rasporedi zdravstvene radnike iz bolnice koja nije u pogođenom mestu u drugu gde su potrebni.

  U Hrvatskoj je trenutno 10 osoba koje su zaražene korona virusom, a prema poslednjim informacijama, svi se dobro osećaju.

  Izvor: SEEbiz, Jutarnji list

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE