PUN POGODAK: Objavljeni EFEKTI odlaska naših radnika u Nemačku

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PUN POGODAK: Objavljeni EFEKTI odlaska naših radnika u Nemačku

  Useljavanje radnika sa zapadnog Balkana pozitivno je uticalo na nemačko tržište rada, pokazuje studija Instituta za istraživanje tržišta rada u Nuernbergu.

  “54 posto zaposlenih u sklopu pravila o zapošljavanju osoba sa zapadnog Balkana su kvalifikovani radnici, visokokvalifikovanih je četiri posto”, proizlazi iz studije Instituta za istraživanje tržišta rada (IAB).

  Prema istoj studiji, 42 posto osoba zaposlenih u sklopu tzv. pravila o zapošljavanju osoba sa zapadnog Balkana su pomoćni radnici.

  Propis o zapošljavanju radnika sa zapadnog Balkana uveden je početkom 2016, nakon što su zemlje ove regije uvrštene na listu tzv. sigurnih zemalja što je praktično isključilo mogućnost sticanja azila za građane ovih zemalja u Nemačkoj.

  Uslov za useljavanje u Nemačku je, za razliku od ostalih sličnih pravila, isključivo radni ugovor, a ne potvrda o kvalifikaciji.

  Prema nekim kritikama, ovakva regulacija je dovela do toga da u sklopu ovog pravila u Nemačku dolaze isključivo nekvalifikovani radnici u nižem platnom sektoru.

  Kritika se takođe odnosila i na tvrdnju da u Nemačku dolaze stariji radnici, te je izražena bojazan da će oni zbog kratkog radnog veka i niskih davanja u penzione fondove nakon odlaska u penziju pasti na teret nemačkom socijalnom sistemu.

  IAB studija je pokazala i da u Nemačku preko Pravila o zapadnom Balkanu dolaze uglavnom mlađi radnici. U godinama 2016. i 2017. 73 posto radnika je bilo mlađe od 40 godina, a 86 posto su bili muškarci. Najveći procenat, njih 44 posto, zaposleno je u građevini, a 13 posto u gastronomiji.

  “Integracija u tržište rada osoba koje su u Nemačku stigle preko ovog pravila je, uzimajući u obzir stabilnost radnog mesta i zaradu u poređenju s ostalim useljeničkim grupama i domaćim stanovništvom, protekla uspešno”, zaključak je studije.

  Odluka o produženju ovog pravila koje ističe krajem ove godine još nije doneta. Prema nekim procenama produžetak je, uprkos pozitivnim iskustvima, upitan naročito nakon što je zbog pandemije koronavirusa i ekonomske krize porastao broj nezaposlenih u Nemačkoj.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE