PUTIN - VUČIĆ: Reizvoz gasa i odnosi na najvišem nivou

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PUTIN – VUČIĆ: Reizvoz gasa i odnosi na najvišem nivou

  Predsednici Rusije i Srbije, Vladimir Putin i Aleksandar Vučić, posle razgovora u Moskvi ocenili da se politička i ekonomska saradnja dve zemlje može podići “do najvišeg nivoa”.

  U prisustvu predsednika dve zemlje potpisan je protokol o izmeni sporazuma potpisanog u decembru 2012. godine. Na osnovu prethodnog sporazuma, reizvoz ruskog gasa nije bio moguć.

  U tekstu protokola, objavljenom na zvaničnom sajtu ruske vlade, ruska i srpska strana su se dogovorile da se deo sporazuma, koji predviđa da “prirodni gas koji se izvozi u Srbiju bude namenjen isključivo za tržište Srbije”, bude stavljen van snage.

  Navodi se da će protokol stupiti na snagu odmah posle završetka procedura.

  Sporazum obuhvata period od 2012. do 2021. godine i predviđa isporuku do pet milijardi kubnih metara godišnje.

  Potpisan je i Aneks ugovora o isporuci prirodnog gasa Srbiji, a Putin je ocenio da Srbija može da postane važna zemlja za trazit ruskog gasa.

  Razrađuje se pitanje priključivanja Srbije projektu Gasproma u izgradnji gasovoda “Turski tok”, rekao je Putin i ocenio da izgradnja nove zone slobodne trgovine između zemalja Evroazijske unije i Srbije, “o čemu već postoje konsultacije”, može da otvori nove mogućnosti za razvoj poslovnih veza.

  Podrška Srbiji

  Na početku susreta u Kremlju, Putin je rekao da je to prva poseta Vučića od kada je stupio na funkciju predsednika.

  “Imamo dobre odnose sa dugom istorijom, još kada ste bili premijer. Nadam se da će tako biti i u budućnosti. Prijatno mi je da primetim da se odnosi Srbije i Rusije razvijaju, pre svega u sferi ekonomije, raste trgovinska razmena i direktne investicije”, naveo je Putin.

  Nadam se da će postignuti dogovori poslužiti razvoju naših bilateralnih odnosa. Putin je istakao da je prioritet današnjih razgovora bila ekonomska saradnja  i energetika, rekao je Putin.

  Putin je naveo da je s Vučićem razmotrio trenutno stanje na Balkanu. Razgovor dvojice predsednika, kako prenose mediji, trajao je više od dva sata.

  “Rusija je zainteresovana za stabilizaciju situacije u tom regionu, za razvoj uzajamno korisnih veza sa svim balkanskim državama”, rekao je Putin, dodajući da je Rusija spremna da nastavi da pruža Srbiji podršku u obezbeđivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

  Vučić je, govoreći na ruskom jeziku, zahvalio Putinu za podršku teritoritorijalnom integritetu Srbije.  On je dodao da se Srbija nalazi na evropskom putu, ali ostaje vojno neutralna zemlja.

  Izvor: N1, Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE