Abu Dhabi – sedište luksuza, zapanjujuće arhitekture, umetnosti i avanture

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Privatna arhiva

Abu Dhabi je glavni i drugi po veličini grad u UAE, a najveći grad u Abu Dhabi emiratu, i broji oko 1.5 miliona stanovnika. Nastanjen mnogim strancima koji rade u njemu, odiše mutikulturalnim otvorenim pristupom ka turistima.

Abu Dhabi je poslednjih godina naša preferirana destinacija za zimsko porodično  putovanje, kao nešto mirnija i manja od preizgrađenog Dubai-ja. Mesto je zapanjujućih arhitektonskih dostignuća, luksuza, gastronomije, umetnosti i avanture. Za samo 5.5 sati leta, bez presedanja, stižemo u toplu klimu i na peščane plaže.

Kao arhitektu, posebno me ispunjava mogućnost da pored ležernih dana na plažama, provedem i dane u istraživanju novih projekata, kojima Abu Dhabi obiluje.


Najbolje kupanje u moru je na plaži Saadiyat island, te je za godišnji odmor najbolje izabrati hotele na plaži, u ovom delu grada: St Regis, Rotana resort ili Park Hayatt.  Ako već dolazite u poslovnom aranžmanu, Corniche Rd je onda vaš odabir.  Ulica Corniche sa svojim peščanim plažama i dugim šetalištem koje se proteže duž severozapadne obale grada, završava se kompleksom pet kula Etihad towers, a jedan od sjajnih odabira za odsesti je Jumeirah hotel 5*.


Nećete pogrešiti ni sa izborom hotela St Regis na Corniche , Four Seasons Hotela na  Al Maryah Island, a trenutno potpuni novitet i atrakcija na hotelskom tržištu Abu Dhabi-ja  je  The Abu Dhabi EDITION na Al Bateen Marina.


Da upotpunite svoje znanje o hotelijerskoj arhitekturi Abu Dhabil-ja, neophodno je da posetite Emirate Palace, hotel sa sedam zvezdica, jednu od najpopularnijih znamenitosti grada, najskuplji ikad građen hotel košta tri milijarde USD sa izgrađenih 270.000 metara kvadratnih, operatera Kempinski. Projektanti objekta su eminentne svetske arhitektonske prakse WATG architects i HDC Architects. U ovakvom ambijentu, minimalno što možete za sebe učiniti je da popijete kapućino posut prahom od 24karatnog zlata, ili  malo više od toga, da posetite u hotelu Michelin zvezdom nagradjen Hakkasan restoran  i iz modernog menija kineske kuhinje izaberete Pekinšku patku.


Nezaobilazno mesto za hranjenje uma i duše je definitivno objekat Louvr Abu Dhabi. Dizajniran od Pricker-ovog nagrađenog arhitekte Jean Nouvel-a,  osam godina građeni objekat otvoren je krajem 2017. godine.


Kroz svojih dvanaest galerija predstavlja kolekciju svetske klase umetničkih dostignuća čovečanstva, menjajući tradicionalne norme muzejskog kuratorstva.

Kompleks je fascinantno mesto jedinstvene energija prostora. Savršenstvo vrhunskog minimalizma kao podloge za snagu umetničkih eksponata.


Drugo mesto jednako veličanstvene arhitekture i energije prostora je Sheikh Zayed Grand Mosque. Poseta najvećoj džamiji u UAE je apsolutno obavezna. Sofisticirana arhitektura koja koristi mermer i elemente od zlata i drugog dragog kamenja, prelepe bazene, molitvenu dvoranu sa najvećim tepihom na svetu ovu džamiju stavljaju na vrh liste  atrakcija u Abu Dhabi-ju.Zaljubljenici u modernu arhitekturu je potrebno da odvoje još vremena i vide The Aldar Headquarters, zanimljiv primer moderne arhitekture. Zgrada je građena u kružnom obliku i nagrađena zvanjem “Najbolji futuristički dizajn”.


Takođe ne treba zaobići ni zgradu hotela Hyatt Capital Gate 5*, koja je sertifikovana kao „Najnagnutija kula u svetu“,  a sertifikat je izdao Guinnessov svetski rekord.


Avanture odmora u Abu Dhabi-ju mogu biti dan u pustinji, voženje kvadova, surfing na pesku i jahanje kamila, možete obići i poznatu bolnicu za sokolove u gradu, ili pak voziti formulu 1 sa instruktorom na Yas Island stazi.


Ako se odlučite da obiđete Yas island, obiđite izložbu i zgradu  Ferrari World , kao i čuveni futuristički hotel Yas Viceroy Abu Dhabi, poznat po odsedanju svih svetskih slavnih ličnosti.


U hotelu je za preporuku popiti koktel uz zalazak sunca na krovnom baru Skylite Loung.

Ako ste zavisni od šopinga, Yas mall pruža raznoliku ponudu brendova, ali je predvodnik u luksuzu i kvalitetu ponude  svakako Galeria mall na Maryah Island, poslovnom , zabavnom i razonodnom distriktu grada.


U okviru arhitektonskog kompleksa Galeria mall i okolnih poslovnih kula, na šetalištu ćete naći svetske poznate restorane popust Nusr-Et steak house i Zuma koji su jednako obavezni u agendi vaseg provoda u Abu Dhabi-ju, kolko i Louvre, Mosque i Yas circuit.

Abu Dhabi je mesto gde mozete preokrenuti dan u režim koji želite: odmora i mira u eko-nature okruženju ili u ambujentu najlusksuznijih hotelskih sadržaja, umesto metropolskog provoda, kosmopolitskog hedonzma  ili mesto konzumiranja umetnosti i sticanja znanja.

Svako putovanje je novo znanje, iskustvo i avantura.

Anja Milić, arhitekta

CEO Arhi.pro

Izvor: Bizlife

Foto: Privatna arhiva