Beč: TOP 5 atrakcija koje treba videti

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Beč, glavni grad Austrije, poznat je po mnogobrojnim muzejima i katedralama, a oduvek je privlačio ljude sa Balkana. Na ulicama možete čuti srpski jezik u onolikoj meri u kolikoj čujete i nemački.

Ukoliko nabavite mapu grada, vrlo lako ćete se snalaziti po gradu jer je sve vrlo praktično i efikasno organizovano.

1. Šenbrun (Schönbrunn)


Šenbrun je palata u Beču i jedan od važnijih spomenika kulture. Samo ime znači “lepi bunar”, zbog bunara iz kog se koristila voda na kraljevskom dvoru u Beču. Po naređenju carice Marije Terezije arhitekta Nikolaus Pakasi “redizajnirao” je palatu u stilu rokoko ere. I tako se ova građevina menjala i rekonstruisala kroz vreme. Kada se pomene Šenbrun, direktno se vezuje za ime cara Franca Jozefa I. Skoro ceo svoj život je proveo u Šenbrunu, gde je i preminuo u svojoj spavaćoj sobi. Kada platite ulaznicu za Šenbrun, dobijate audio vodiča koji vam objašnjava i opisuje sobu po sobu onako kako se krećete kroz palatu.

2. Katedrala Sv. Stefana


Još jedan prepoznatljiv simbol Beča smešten u samom centru, koji se dugo renovirao. Sada se renovira samo jedan mali deo tako da možete videti ovaj spomenik kulture u svom punom sjaju. Prva crkva na ovom mestu izgrađena je 1147. godine u stilu romanike, ali je izgorela. Godine 1304. počela je izgradnja nove crkve u gotičkom stilu. Ulaz u katedralu je besplatan, ali se plaća obilazak katakombi, kao i to da se popnete stepenicama gore, odakle se pruža predivan pogled.

3. Hofburg


U ovom zdanju se čuvaju istorijski najznačajniji eksponati, uključujući krunu Svetog rimskog carstva kao i carsku krunu Austrijskog carstva. U ovom kompleksu nalazi se Sisi-muzej, Albertina, Nacionalna biblioteka Austrije i mnogi drugi. Čak i da ne uđete unutra, same zgrade i njihova arhitektura ostavljaju bez daha. Ali ipak savetujemo da posetite barem jedan muzej u ovom kompleksu.

4. Hotel “Saher” (Sacher)


Razlog zbog čega se ovaj hotel sa pet zvezdica našao na listi jeste – uživanje. Kada u ovom hotelu, tačnije u restoranu pri ovom hotelu, naručite Saher tortu i kafu, zaista imate osećaj da ste u Beču. Mnogi kažu da je Saher torta “ona prava” samo ovde, mada je možete videti svuda po gradu. Nećete jeftino proći, ali vredi svaki evro. Takođe, torte mogu da se upakuju u lepe kutije i idealne su za poklon.

5. Prater park


U Beču nedeljom prodavnice ne rade, tako da vam je taj dan idealan za šetnju u zabavnom parku Prater. Ima dosta zabavnih atrakcija i zelenih površina, a tu je i čuveni “točak”. Idealno je za šetnju i opuštanje.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay