Čari Kostarike

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Privatna arhiva

Piše: Olivera Jokić, PR menadžer kompanije Strauss Adriatic

Već godinama se trudim da svakog proleća posetim neku daleku destinaciju, za nas egzotičnu i drugačiju. Ove godine sam se uputila ka Kostariki. Krenula sam u avanturu kojoj sam se radovala i za koju sam se dobro pripremila. Što sam više istraživala o toj zemlji, to sam se više zaljubljivala u Kostariku i pre nego što sam je videla.

To je zemlja prirodnih kontrasta, zemlja bogatih džungli, predivnih vodopada, vulkanskih područja i nepreglednih peskovitih plaža. Zemlja bogate flore i faune, čiji se svaki pedalj pažljivo čuva zakonom. Za njih je zaštita životne sredine nešto što je utkano u svaki delić svakodnevice. I baš zbog toga „bogata obala” – kako su je Španci nazvali ‒ i danas odiše obiljem. I što je interesantno, sve to bogatstvo smešteno je na teritoriji jednakoj polovini Srbije.


ZAŠTO POSETITI KOSTARIKU

Sve što sam o Kostariki čitala, u Kostariki sam i doživela. I još više. Ova zemlja nije jeftina destinacija, ali uz pažljivo planiranu štednju, iskustvo koje ćete doživeti nema cenu. „Bogata obala” i danas zaslužuje taj naziv ‒ bogata je neopisivom prirodom, biljnim i životinjskim svetom i predivnim ljudima. Ne čudi što ovu zemlju opisuju kao rajski vrt. Ona je idealna destinacija za sve zaljubljenike u prirodu i avanturu, za sve koji su spremni za surfovanje na prelepim plažama, penjanja na vulkane i istraživanja divljine, šetnju po prašumama, sve to začinjeno neverovatnom hranom. Priču o ovoj divnoj zemlji zaokružiće ljudi i njihova filozofija života, koju zovu „pura vida” ili „čist život”, koja odražava miran jednostavan život, u kojem se cene priroda, porodica i prijatelji. Još jedan zanimljiv podatak ‒ u ovoj zemlji spektakularne i zaštićene prirode sniman je holivudski blokbaster „Park iz doba jure”.

OD KARIBA DO PACIFIKA

Naše otkrivanje Kostarike počelo je u Puerto Vijehu, na karipskoj strani zemlje, na kojoj je uvek toplo i vlažno, uz mnogo padavina. Put nas je potom vodio kroz vulkanske predele Arenala i, na kraju, na pacifičku stranu, suvu i vruću, i u njena magična mesta ‒ Montezuma i Santa Tereza.

Puerto Vijeho – karipska obala, fantastičan zip-lajn kroz džunglu, peščane bele i crne plaže, vrhunsko surfovanje, kokteli, egzotične životinje i uživanje u hladu palmi.

Vulkan Arenal je idealan za ljubitelje prirode, avanturiste spremne na sve zvukove prašume. Spremite se za reke koje teku kroz rastinje, vodopade i žubor toplih izvora u podnožju vulkana, za duge šetnje i jahanje konja, prelazak visećih mostova i obilazak podzemnih pećina. Meni je ova regija bila posebno interesantna zbog kafe. Kafa je moj posao i moja strast. U Kostariki se sade samo arabike, dok je ostale vrste zabranjeno saditi. Tako je odlučila Vlada, smatrajući da, radi kompetitivnosti, treba saditi samo najbolje sorte.

Montezuma je skriveni biser do koga se nešto teže dolazi i zato nije preplavljen turistima. Boemski karakter, romantika, netaknute plaže, vodopadi, šume i brojne biljke i životinje Montezumu čine jedinstvenim mestom. Montezuma je, takođe, gastronomski raj, na kojem, ako ste hrabri, možete probati sve od plodova mora, uključujući i ribu škorpiju.

Santa Teraza je još jedan dragulj Kostarike. Koliko je mesto lepo, svedoči to što je tamo sve više skrivenih poseda i rančeva u vlasništvu holivudskih zvezda. Naravno, kuće Meta Dejmona ili Žizel Bundšen možete videti samo iz vazduha, tokom vožnje posebnim otvorenim helikopterom. Kada smo bili u Santa Terezi, imali smo sreće da se u to vreme odigrava takmičenje u surfu. Tamo surfuju svi, bez obzira na godine ili pol, ali ono šta su deca radila na talasima ostavilo nas je bez teksta.

MALI SAVETI ZA POSETU KOSTARIKI

  • Ako planirate slično putovanje, od izuzetno vlažnih područja do onih na kojima kiše nije bilo četiri meseca – vodite računa šta pakujete. Biće vam potrebna i odeća za plažu, ali i neki džemper, a računajte na to da ćete kući vratiti i vlažnu garderobu i garderobu punu peska.
  • Zbog velikog dela pod džunglom ‒ naoružati se kremama protiv ujeda insekata, a posebno komaraca i crvenih mrava.

TOP 5 UKUSA KOSTARIKE

1.Kokosova voda

Na svakom ćošku prodavci iz frižidera vade plod, odsecaju mu vrh mačetom i predaju vam ga u ruke.

2.Coco Loco

Koktel simpatičnog naziva brzo će vam izazvati osmeh zadovoljstva. To je piće koje se pravi od kokosovog mleka i likera od šećerne trske.

3.Palmito sir

Ponos gastronomije Kostarike je i palmito sir. Probali smo ga u Montezumi i potpuno je jasno zašto ova kugla belog sira ostaje dugo u sećanju turista. Palmito je najcenjeniji sir, a vrlo je zabavno jesti ga skidajući sloj po sloj. I preukusan je.

4.Riba škorpija

Važi za jednu od najotrovnijih riba na svetu. Poput insekata iz pustinje, i ribe škorpije imaju žaoku, ali ako prevaziđete strah, nećete zažaliti.

5.Voće

Prepustite se čarima voća, najbolje onog sa brojnih tezgi lokalnih uzgajivača, kojih ima svuda usput.

KAFA

Plantaže kafe, banana, cveća, egzotični plodovi, polja puna belih krava i raznobojnih konja, nacionalni parkovi – zemlja bogata sirovinama i izuzetno vredni ljudi, mnogo proizvode i mnogo izvoze. Kafa je u vrhu izvoza, sa bananama i ananasom. Zanimljivo je da upravo ispod drveća banana, u senci njihovog raskošnog lišća, uspeva najbolja kafa. Kafa je u ovoj zemlji nacionalni napitak. Ona koja raste na plantažama Kostarike jedna je od najboljih na svetu. Na Kostariki kafu spremaju na poseban način, tako što je preliju vrućom vodom i cede je kroz posebne filtere, nalik „čarapicama”. Ovi specifični kafe-aparati su i svojevrstan suvenir iz Kostarike, ručno oslikani, živopisni i neodoljivi, kakva je i sama zemlja. Ipak, za sve one koji ne mogu bez domaće kafe, mi u Doncafe-u imamo rešenje za brzu i laku pripremu. Zato smo u hladu džungle mogli da uživamo u turskoj kafi i Doncafe sec 2 1 black.

Izvor: BIZLife magazin

Foto: Privatna arhiva

Komentari 2

  1. Srdjan

    A da li imaju Gondolu?

  2. Pingback: Čari Kostarike - Vugla