Crni dani za turizam: Tri puta veći gubitak nego tokom krize 2009.

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Pandemija korona virusa izazvala je gubitak od 320 milijardi dolara svetskom turizmu za period od januara do maja, u poređenju s istim razdobljem prošle godine,  saopštila je  Svetska organizacija turizma (WTO).

“To je trostruko veći gubitak za međunarodni turizam nego tokom svetske ekonomske krize 2009. godine”, ocenila je ta organizacija UN sa sedištem u Madridu.

Broj međunarodnih turista je od januara do maja ove godine opao za 56 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, odnosno za 300 miliona turista, navela je WTO.

Uprkos sporom pokretanju turizma, posebno na severnoj hemisferi, “indeks poverenja koji je utvrdila WTO, najniži je u istoriji”, ukazuje se u saopštenju.

Među glavnim rizicima za turizam su ponovno jačanje pandemije i mogućnost širenja karantina, kao i to što su Kina i SAD “u mrtvoj tački”, a ranije su bile glavni izvori turista.

Početkom maja, WO je predviđala pad broja međunarodnih turista od 60 do 80 odsto za čitavu 2020. godinu, s gubicima koji bi mogli dostići 910 do 1.200 milijardi dolara.

Ta agencija kaže da je ugroženo 100 do 120 miliona radnih mesta u turizmu sveta.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena sa * su obavezna.