Crnoj Gori fali STOTINE HILJADA kvadrata plaža

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BIZLife

U programu unapređenja morskog dobra se navodi da će Crnoj Gori u narednih pet godina nedostajati 300.000 kvadratnih metara plaža za glavnu sezonu.

U studiji, koju je izradio konzorcijum zagrebačkih kompanija, jedan institut i jedan fakultet iz Opatije, navodi se da je crnogorski obalski pojas definisan kao zona morskog dobra, koja kao takva uživa posebnu zaštitu.

“Za kupanje i rekreaciju koristi se oko 270 hektara, koje čini 52 kvadratna kilometra prirodnih plaža i 100 kupališta nastalih izgradnjom ili adaptacijom sa procijenjenim kapacitetom od 300.000 istovremenih kupača”, navodi se u programu urađenom za potrebe Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, piše Pobjeda.

Saopšteno je da postoji tražnja za više plažnih kapaciteta i da se procenjuje da će Crnoj Gori u narednih pet godina nedostajati minimum 300.000 kvadrata plaža u glavnoj sezoni.

Ta procena uključuje dodatnih 183.000 kvadratnih metara plaža koje su u procesu privođenja svrsi, ali nisu poznati precizni podaci ili metodološki utemeljene procene gde još mogu da se naprave plaže.

Što se tiče pritiska na obalski prostor u smislu korišćenja plaža, navodi se da on nije jednak. Veliki pritisak je u severnim obalnim opštinama zbog nepristupačne obale, kao i u Budvi zbog velikog udela turističkog prometa, a posebno je povoljan u Ulcinju.

Pored manjka prostora za plaže u programu se navode i drugi problemi morskog dobra, koji se odnose na broj turista, preopterećenost centralnih gradskih zona i zauzetost plaža sadržajima koji nisu ni nužni, ni korisni.

Izvor: RTS, agencije

Foto: BIZLife