„CRVENI GRAD nas je OPČINIO svojom lepotom i gastronomijom“ (FOTO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Privatna arhiva

Čovek na putovanje ide da bi se vratio bogatiji za jedno iskustvo, bogatiji za nove prijatelje i za događaje, započinje svoju priču reditelj Milan Knežević, predsednik Udruženja filmskih umetnika Srbije. On je sa svojom suprugom Jasminom Knežević, osnivačem i direktorom „Bel Medic-a“ i sa nekolicinom prijatelja bio u Maroku, tačnije u Marakešu i u Esauri.

„Neki prijatelji su bili u Marakešu i mi smo to iskoristili da se upoznamo sa Marakešom i istovremeno da se družimo i pričamo o biznisu i raznim iskustvima i putovanjima. Odmor ne može da prođe bez razgovora o biznisu. To je jedno veće društvo i trudimo se da svaki put odemo na neko zanimljivo mesto koje će nas na neki drugi način obogatiti i zbližiti. Ovog puta najviše vremena proveli smo u Marakešu u podnožju afričke planine Atlas, u gradu koji ima blizu dva miliona stanovnika, u gradu koga zovu i biser juga„, nastavlja opisivanje putovanja Milan Knežević.

On je podelio sa nama svoje utiske sa ovog putovanja, o kulturi, o gastronomiji i o tome šta putovanja danas znače.

Boraveći tamo upoznali smo jednu malo drugačiju kulturu, naravno i gastronomiju. Videli smo kako s jedne strane globalizacija čini ceo svet bližim, ali ga s druge strane čini i uniformnijim. Koliko je to dobro, toliko i nije – svaka medalja ima dva lica. Marakeš znači, prevedeno sa jezika lokalnih berbera, božja zemlja i tako i izgleda. I taj  tzv. crveni grad na afričkom kontinentu nas je svojom lepotom i gastronomijom opčinio.

Grad je osnovan pre otprilike 1000 godina i ima jako dugu istoriju. Posebnim ga čine zanimljivi trgovi i mesta gde se prodaje sve od igle do lokomotive ali namenjeno je i lokalnom stanovništvu, kao i turistima. Dragoceni su i njihovi unutrašnji vrtovi i bašte puni raznog drveća, cveća, raznih začinskih biljaka. Sada su to javna mesta – kafei, hoteli i ostali objekti.

Gastronomija

Što se hrane tiče, probali smo „razne ukuse Afrike“ i tog podneblja. Naravno, ne treba izostaviti zanimljive začine, posebno čuveni šafran, koji je dragocen i dosta redak, a samim tim i skup. Jeli smo fantastičnu ribu, kao i neverovatno dobro spremljenu jagnjetinu. Sve u svemu, jako nam se dopala marokanska kuhinja. Probali smo i njihova bela i crvena vina – vino je hrana i lek.

Muzeji i kultura. Šta obići?

Svima bih preoporučio ovakvo putovanje, bez obzira na to imate li avanturističkog duha ili ne. Posetili smo muzej Iv Sen Lorana, što preporučujem svima koji vole modu. Verujem da će svi biti oduševljeni eksponatima i načinom na koji je prezentovana postavka.

Uspeo sam krišom da slikam haljinu iz neke njegove faze. Kada imate priliku da vidite sve to, zaista shvatate da su to prava remek-dela koja su odredila sudbinski tok modne industrije. Postavka i eksponati su smešteni u kući u kojoj je on jedno vreme radio i živeo. Gledajući tu postavku vi shvatate koliko je kolorit Afrike uticao na njegovo stvaranje.

Odmah pored je neverovatan vrt/bašta sa najraznovrsnijim biljem, cvećem, kaktusima i ne znate gde ćete pre da se okrenete. Zatim, posetili smo i jedinstven ne tako veliki, ali lep muzej u kome možete videti na jedan specifičan način sve bitne elemente u životu Berbera. Bili smo i u Muzeju savremene afričke umetnosti gde smo videli kako umetnici sa ovog podneblja stvaraju, kao i to koje su im preokupacije i impresije. Kada malo „odsedite“ u ovom muzeju, posmatrate stvari i razmislite, vidite da su životni problemi u celom svetu vrlo slicni, životna borba i potreba ka iskazivanjem je slicna ona se ispoljava kroz razlicite materijale ili motive.

Planiranje putovanja

Nemamo striktno zacrtan plan, ali uvek okvirno znamo šta bismo obišli. Pošto je u pitanju veliko društvo, svakako da su i interesovanja podeljena. Zato svako pronalazi svoj ugao i svoje interesovanje, a uveče razmenimo priče iskustva utiske i sutradan svako ima vremena da nadoknadi – to je interaktivno putovanje gde se i mi međusobno bolje upoznajemo.

O putovanjima

Treba putovati da bi se saznalo o drugima, a na taj način se saznaje i o samom sebi. Putovanje je radost modernog života.

Ovde možete pogledati fotografije sa ovog putovanja: 

 

Izvor: BIZLife

Foto: Privatna arhiva

Komentari 1

  1. Bata Bane

    Uživao sa čitajući reportažu o Kekecovim i Jasmininim utiscima sa puta.