Džungla iz leda: Plan za izlazak iz depresije, ostrvska zemlja postaje tropski raj

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Jedan Islanđanin ima smeo plan za podsticanje turizma i olakšavanje života stanovništvu ove hladne, depresivne zemlje – zagrejane kupole za uzgajanje egzotične hrane.

Zima, koja u ovoj ostrvskoj zemlji traje čak devet meseci, uzrok je visoke upotrebe antidepresiva kod građana, ali i ograničenih uslova za poljoprivredu.

Međutim, Island ima i dosta slobodnog prostora i, što je najvažnije, mnogo vulkanske toplote ispod zemlje.

Arhitekta Hjordis Sigurdardotir želi da iskoristi svu tu geotermalnu energiju i izgradi tri kupole veličine fudbalskog terena koje će se prostirati na čak šest spratove iznad i ispod zemlje.

„Nismo dovoljno svesni bogatstva koje posedujemo i mogućnosti koje ona donose. Sa ovom energijom možemo učiniti mnogo više“, rekao je 49-godišnji arhitekta.

Projekat vredan 37 miliona dolara već ima snažne pristalice, među kojima je i jedna od najvećih islandskih banaka Arion, kao i arhitektonska firma VilkinsonEyre.

Inspirisane sferama u sedištu Amazona u Sijetlu, staklene kupole će se koristiti za uzgajanje banana i druge tropske hrane i ponovno stvaranje mediteranskog odmarališta u blizini Arktika.

Projekat, nazvan ALDIN, u završnoj je fazi dobijanja građevinskih dozvola gradskih vlasti.

Nalaziće se u parku Rejkjavik i zauzimaće površinu od 4.500 kvadratnih metara. Otvaranje tri kupole sa različitim klimatskim uslovina planirano je 2021. godine.

Najmanja, nazvana farma laboratorija, biće otvorena za posetioce i nudiće prodavnice, prostore za učenje i restoran.

Ostale dve će se koristiti kao tropska i mediteranska odmarališta, spremna da ugoste i poslovne sastanke i događaje.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay