EK traži: Država da GARANTUJE vaučere za putovanja

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Evropska komisija (EK) zatražiće od zemalja članica Evropske unije da obezbede državne garancije za vaučere izdate turistima zbog otkazivanja putovanja tokom pandemije koronavirusa.

To je navedeno u strateškom dokumentu EK u koji je uvid imala agencija Rojters.

Turizam, koji u privredi EU obično ima udeo od gotovo 10 odsto, jedan je od sektora koji su najteže pogođeni pandemijom.

Nemačka i još neke zemlje članice pozvale su na to da privremeno van snage budu stavljeni propisi prema kojima avioprevoznici i ugostiteljska industrija, umesto vaučera, koji se mogu iskoristiti kasnije, putnicima moraju da obezbede pune novčane naknade za sve otkazane letove i turističke aranžmane.

Kako navodi Rojters, u dokumentu, koji će zvanično biti objavljen u sredu, EK zemlje članice poziva da garantuju za vaučere kako bi ih učinile atraktivnijim za turiste.

Vaučeri treba da budu zaštićeni od nesolventnosti izdavaoca, a ukoliko ne budu iskorišćeni, trebalo bi da njihova zamena za novac bude moguća do kraja roka njihovog važenja.

Zemlje članice EU takođe će biti pozvane da postepeno ukidaju ograničenja kada je reč o prelasku unutrašnjih granica Unije i da u određenoj meri omoguće odvijanje putničkog saobraćaja kako bi pomogle turističkom sektoru i spasile letnju sezonu, navodi agencija.

Upravo to pitanje državnih garancija je bila tačka sporenja pre donošenja uredbe.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay