Hong Kong gradi jedno od najvećih veštačkih ostrva na svetu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Hong Kong planira da izgradi jedno od najvećih veštačkih ostrva na svetu oko ostrva Lantau, saopštili su gradski zvaničnici.

Radovi će najverovatnije započeti 2025. godine, sa ciljem da se stanovnici presele na ostrvo 2032. godine, piše Guardian.

Veštačko ostrvo – najskuplji gradski infrastrukturni projekat do sada – biće četiri puta skuplji od međunarodnog aerodroma u Hong Kongu, koji je otvoren 1998. godine na ostrvu Lantau.

Ovaj projekat je daleko skuplji od veštačkih ostrva u obliku palme u Dubaiju, čija je izgradnja navodno koštala 12 milijardi dolara, piše Guardian.

Ostrvo bi bilo skoro tri puta veće od Central parka u Njujorku, a na njemu će biti izgrađeno i do 260.000 stanova, od čega bi skoro 70 odsto bilo u državnom vlasništvu, saopštila je vlada.

Međutim, ovaj projekat se susreo sa oštrim kritikama zbog toga što je preskup i što može da utiče nepovoljno na životnu sredinu, posebno na vodeni svet (moguće je da će ružičasti delfini nestati iz ovih voda zbog velikih infrastrukturnih projekata). U znak protesta je na hiljade ljudi izašlo na ulice.

Izvor: BIZLife/Guardian

Foto: Pixabay