Hrvatska treća NAJPOGOĐENIJA ZEMLJA sveta zbog pada turizma

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Svetski turizam mogao bi da izgubi više od 1.200 milijardi dolara ili 1,5 odsto globalnog BDP-a nakon gotovo četiri meseca prekida zbog koronavirusa, a među 15 zemlja sveta čiji bi BDP mogao najviše da trpi zbog gubitaka turizma Hrvatska je treća, navodi u novom izveštaju UNCTAD-a.

Kako prenosi Hina, u novom izveštaju o ekonomskim posledicama pandemije Kovid-19 na turizam, objavljenom ove nedelje, UNCTAD iznosi i procene gubitaka u tri scenarija s obzirom na dužinu trajanja prekida turizma – za četiri, osam i 12 meseci.

„Ako se prekid međunarodnog turizma nastavi, kroz osam meseci globalni gubitak u tom sektoru mogao bi da poraste na 2.200 milijardi dolara, što je oko 2,8 odsto globalnog BDP, dok u najpesimističnijem scenariju, da prekid traje 12 meseci, gubici mogu da premaše i 3.300 milijardi dolara ili 4,2 odsto BDP”, iznose procene iz UNCTAD.

Podsećaju na veliku važnost udela sektora putovanja i turizma u globalnom BDP, kao i da je turizam okosnica ekonomija mnogih zemalja i ‘životni put’ miliona ljudi u svetu, koji su, kako ističu, u poslednjih 20 godina više nego utrostručili prihode turizma, sa oko 500 milijardi na 1.600 milijardi dolara.

„Kovid19 je zaustavio dugogodišnje pozitivne trendove u svetskom turizmu, uzrokujući i ozbiljne ekonomske posledice u celom svetu. Iako se turizam polako ponovo pokreće u sve većem broju zemalja, u mnogima je još zastoj, a za mnoge, poput malih ostrvskih i država u razvoju, kolaps u turizmu znači i kolaps u njihovim perspektivama za razvoj”, upozorila je uz izveštaj direktorka međunarodne trgovine UNCTAD Pamela Kouk-Hamilton.

Jamajka, Tajland i Hrvatska prve 3 zemlje među 15 najpogođenijih

Analizirajući uticaje gubitaka u turizmu na njegov udeo u nacionalnom BDP, UNCTAD procenjuje da bi Jamajka i Tajland mogli da pretrpe najveći gubitak udela turizma u BDP, od 11, odnosno 9 odsto. U Hrvatskoj bi taj gubitak, prema njihovim, kako kažu, umerenim procenama, mogao da bude 8 odsto, a sa gubitkom od 6 odsto sledi Portugal, a sa 5 odsto Dominikanska Republika.

Među tih 15 najpogođenijih zemalja slede još Kenija, Maroko, Grčka, Mauricijus, Senegal, Irska, Egipat, Južna Afrika, Malezija i Španija, a iz UNCTAD upozoravaju da će turistički sektor i u mnogim bogatim zemljama takođe osetiti pritisak. Pritom spominju, kako kažu, popularne evropske i severnoameričke destinacije, uključujući Francusku, Italiju i SAD, kojima takođe prognoziraju gubitke milijardi dolara zbog dramatičnog pada međunarodnog turizma.

„Gubici u turizmu uzrokovani koronavirusom negativno utiču i na druge privredne sektore koji snabdevaju robom i uslugama putnike dok su na odmoru, pa UNCTAD poziva na pojačanu socijalnu zaštitu u pogođenim zemljama kako bi se sprečile najgore ekonomske poteškoće za ljude i zajednice koje zavise od turizma”, poručuju iz te organizacije.

Pozivajući vlade da štite radnike u turizmu, savetuju i da tamo gde se neka preduzeća verovatno neće oporaviti, subvencije plata treba osmisliti tako da pomognu radnicima da se ‘presele’ u novu industriju.

„Vlade bi trebalo da pomognu i turističkim preduzećima koja su suočena s rizikom bankrota, poput hotela, aviokompanija i drugih, a jedan od načina finansijske olakšice su zajmovi ili nepovratna sredstva s niskim kamatama”, navodi se u izveštaju UNCTAD.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay