Italija kao destinacija za hedonizam: Šoping, pasta, kultura i kafa (FOTO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Privatna arhiva

Italija je veoma poznata po kulinarstvu, modi, dizajnu, odeći, arhitekturi, umetnosti, muzici i ostalim znamenitostima koje u velikom broju posećuju turisti. Italiju je posetila i Jelena Ovuka, Digital Marketing Manager u kompaniji Soko Štark, i odlučila da sa nama podeli utiske i zapažanja.

Prvi utisci sa putovanja?

Uske uličice, šarmantni trgovi, odlična kafa, izvrsna vina, sladoled kom nećete odoleti bez obzira na godišnje doba i večita dilema pica ili pasta. Ukratko, raj za oči i nepce. Sa Italijom prosto ne možete da pogrešite. Još ako na sve to dodate i neizbežni šoping, jasno vam je zbog čega je Italija na samom vrhu destinacija za produženi vikend.

Kako ste se odlučili baš za tu destinaciju?

Kao veliki ljubitelj Italije, uvek joj se rado vraćam i svaki put me iznova oduševi.

Ove godine opredelila sam se za Trst, pre svega zbog njegove blizine i pristupačnosti, a zatim i kako bih i sama osetila čari šopinga o kojima smo svi toliko slušali od naših roditelja. Iako kažu da “nije kao što je nekad bilo”, svakako nije ni “za bacanje”. U februaru su finalna sniženja, pri čemu kada kažem sniženja, mislim ona prava, gde se “najniža” sniženja kreću od 50%, a idu i do 80%, pa tako možete pronaći torbe za 10, cipele za 20, a kapute za 30 evra.

Ovo je jedan od razloga zašto već drugu godinu zaredom koristim sretenjske praznike za odlazak do Italije. Spoj lepog i korisnog, u svakom smislu.

Šta vam je ostavilo najjači utisak na putovanju?

Trst nije samo šoping destinacija, on nudi i mnogo više od toga. Na svega dvadesetak minuta vožnje autobusom od centra Trsta, nalaze se predivni park i dvorac Miramare, velelepno zdanje iz XIX veka, smešteno na samoj obali mora.

Kada ste već u Trstu, šteta bi bila, a da ne odete i do Venecije, koja je udaljena manje od dva sata vozom. Zašto morate da posetite Veneciju? Razlozi su brojni, ali daću vam samo jedan. Možda se o ovom “gradu koji tone” jednoga dana bude pisalo i pričalo kao danas o Atlantidi, zbog toga je morate videti svojim očima.

Ako bih morala da izdvojim jedan najjači utisak sa ovog putovanja, to bi definitivno bio karneval u Veneciji, koji se održava svake godine u februaru, kada grad postaje jedna velika pozornica i odiše posebnom energijom.

Da li ste probali nešto novo što vam se dopalo ili nije?

Trst je “rodno mesto” Illy brenda. Ako ste, kao i ja, ljubitelj kafe, napravite pauzu pored Velikog kanala (Canale Grande) ili na glavnom gradskom trgu (Piazza Unità d’Italia) i uživajte u pogledu uz šoljicu savršenog espressa ili cappuccina.

Greh bi bio otići u Italiju, a ne probati neke od njihovih čuvenih specijaliteta. Jedan od njih je definitivno pica, koju možete pronaći na svakom koraku i u svakom obliku. Pored standarnih pica sa tankim testom na koje smo navikli, u Italiji možete probati i verziju sa debljim testom. Izdvojila bih piceriju Antico Forno, koja se nalazi u samom centru Venecije i u kojoj možete probati obe varijante za oko tri evra po parčetu.

Da li biste ovakvo putovanje preporučili nekome i zašto?

Definitivno! Od Beograda do Trsta autobusom se stiže za manje od 10 sati. Ako pak ne volite da putujete autobusom, možete ići i kolima ili avionom, jer Trst ima i aerodrom. Na popularnim sajtovima www.airbnb.com i www.booking.com možete pronaći vrlo povoljan smeštaj. Ukoliko više volite da vam neko drugi organizuje putovanje, u ponudi većine turističkih agencija nalazi se i Trst kao destinacija.

Bilo da se odlučite za sopstveni ili agencijski aranžman, ovo je putovanje koje vam neće oduzeti previše vremena i novca, a ono što ćete dobiti zauzvrat zaista je nemerljivo.
Ako ne verujete, pogledajte fotografije.

Evo pogledajte kako to izgleda:

Izvor: BIZLife

Foto: Privatna arhiva