Kako sam se za tri dana spakovao i otišao na Island: Čovek mora da bude spreman za čuda

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Privatna arhiva

Verovatno je svima kada stignu na Island prvi utisak – vreme. Godina se deli na leto i zimu, ali ne dajte da vas to zavara.

“Za osam dana u maju, koliko sam tamo proveo, svakog dana su se smenjivali kiša, sunce, vetar i sneg. Islanđani vole da kažu da ne postoji loše vreme, već samo pogrešna garderoba, a pogrešna je svaka koja propušta vodu”, rekao je Momčilo Antonijević, autor zbirke putopisa “Kako sam postao putnik i prestao da budem turista” i sa nama podelio utiske sa svog putovanja do egzotične destinacije – Islanda.


Kako ste se odlučili baš za tu destinaciju?

Ona je odabrala mene. Jednog dana zazvonio je telefon i čuo sam pitanje: “Da li bi za tri dana krenuo na Island?”. Čovek mora da bude spreman za čuda.

Šta vam je ostavilo najjači utisak na putovanju?

Verovatno činjenica da većina Islanđana veruje da vilenjaci postoje ili ne želi da baš potpuno otpiše tu mogućnost. U gradiću Kopavoguru, sedamdesetih godina dvadesetog veka, deonica Vilobrežnog puta je morala da bude sužena sa dve na samo jednu traku pošto su se građevinske mašine neprekidno kvarile u pokušaju da se uništi stena u kojoj po predanju žive vilenjaci. Stena je i dalje tu, mada se ne zna da li su tu i dalje njeni stanari, skriveni ljudi, kako ih na ovom ostrvu nazivaju.

U istom mestu, dvadeset godina kasnije, bagerista Hjortur Hjartarson naivno je pokušao da sruši poznato vilenjačko brdo zbog izgradnje novog groblja. Dva buldožera su se, jedan za drugim, neobjašnjivo pokvarila, a televizijske kamere su prestale da rade. Projekat je obustavljen. I dok u Srbiji već decenijama postoji samo “ministarstva za magično nestajanje para”, na Islandu se tradicija, folklor i predačka predanja ozbiljno poštuju.

Da li ste probali nešto novo što vam se dopalo ili nije?

Kad si na Islandu, ponašaj se kao Islanđanin. To znači da se kupaš u toplim izvorima Plave lagune dok napolju pada sneg. Uspeo sam da savladam iskonski balkanski strah od boravka na hladnom vazduhu s mokrom kosom i uživam u divnim vrelim izvorima dok vetar nosi krupne pahulje. Nisam dobio upalu mozga

Da li biste ovakvo putovanje preporučili nekome i zašto?

Ovo je idealna destinacija za ljubitelje prirode i avantura. Surovo lepo, tako bi se najpreciznije mogla opisati priroda ovog ostrva. Glečeri, planine, fjordovi, vodopadi, vulkani, okean koji divlja i gejziri koji se iznenada pojavljuju i rešavaju problem grejanja. Čak 70 odsto energije na Islandu dobija se iz geotermalnih voda, a ostatak iz hidrocentrala (ne ovih naših malih koje ubijaju reke). Dakle, sve je ekološki i obnovljivo. Ja sam jedan od onih koji su prvo progovorili, pa onda prohodali. Od tada do danas jako su retke situacije kad ostanem bez teksta. Grandiozna, divlja lepota Islanda na mene je delovala baš tako.

Ovde možete pogledati sve Momčilove fotografije sa Islanda:


 

Izvor: BIZLife

Foto: Privatna arhiva