Kinezi investirali 2 mil. EUR u Kumrovec, evo šta bi još mogli da kupe

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Maj je, a nekada je maj bio posvećen najvećem sinu naroda i narodnosti SFRJ Jugoslavije. Neki se sećaju sletova, čuvenih priredbi 25. maja, Dana mladosti, drugi pamte i prepričavaju, pak 4. maj, dan kada je u 15:05 sve stalo.  Iako više gotovo niko ne pominje Tita, ovaj maj 2019. je ponovo u njegovom znaku.

Naime, nekadašnja Politička škola „Josip Broz Tito“ prodata je kineskoj kompaniji  Zhongya Nekretnine za oko dva miliona evra. Ova škola je u stvari jedan veliki kompleks sagrađen 1981. godine, na 8.500 kvadratnih metara, a između ostalog sadrži restoran, bioskop, učionice, atomsko sklonište, sportsku dvoranu, igrališta, štampariju…Škola je radila do 1990. godine, a  kroz nju je prošlo više od 600 nastavnika i 1.500 polaznika dok je poslednji predsednik bio Ivica Račan, nekadašnji premijer Hrvatske. Jiang Ju, vlasnica kineske firme bi trebalo da investira u turističke potencijale Kumrovca, a zgradu Političke škole bi volela da pretvori u hotel.  Po kumrovačkoj čaršiji se govori da kineskinju interesije I kupovina Spomen kuće u Kumrovcu, čija je vrednost nešto viša od 2 miliona evra, Titove rezidencije, lokalnog fudbalskog stadiona, a moguće bi bila zainteresovana i za pristup termalnim izvorima.


A ko je bio Josip Broz Tito, doživotni  predsednik SFRJ i Saveza komunista, vrhovni komandant oružanih snaga i čelnik Pokreta nesvrstanih? S tim pitanjem pošli smo  u Kumrovec, rodno selo druga Tita. Rodna kuća maršala nalazi se na samom početku  muzeja „Staro selo“ . To je muzejski kompleks na otvorenom koji  prikazuje kako se živelo u malom zagorskom selu s kraja 19. veka. Sve je onako kako je i bilo kad je Joža bio mali. Tu su konjušnice i kožara i prikazi tradicionalne svadbe i kuhinje, ali i škola… Ista ona u kojoj je Tito učio da piše i u kojoj je ponavljao prvi razred! Zvuči danas nemoguće ponavljati prvi razred,  ali eto nekada se moglo i to. A razlog je što je usled siromaštva porodice mali Joža detinjstvo proveo u Sloveniji kod dede, pa nikada i nije kako valja savladao srpsko-hrvatski jezik.  A onda su počele „teorije zavere“ da Tito nije bio Tito, nego neki drugi, neki tuđi Titi ga je zamenio; te je taj novi bio Rus, pa Austrijanac…. A sve su ove pričezasnovane na tome da Tito nije znao svoj jezik.

A u Kumrovcu će vam reći, veliki Tito je isti onaj mali Joža koji se rodio u kući na početku sela.  U siromašnoj porodici Broz, od oca Franje i majke Marije, rodilo se 15-oro dece, a samo je sedmoro preživelo. U kući i dalje stoje drveni kreveti sa slamaricom, sito, peć, drvene merdevine, burad i kolevka. Samo je kolevka ista ona u kojoj su ljuljali Jožu, dok je sve ostalo pozajmljeno iz drugih kuća, ali pripada istom periodu.


Nećete ovde čuti baš mnogo „pikanterija“ iz Titove mladosti, osim onih koje ste možda i sami čitali u čitankama, ili čuli od starijih: da Brozovi nisu imali para za sanke, ali da to malog Jožu nije obeshrabrilo, nego se sankao u drvenom korito ili onu da je jednom Tito sa tavana ukrao svinjsku glavu, skuvao je i nahranio braću i sestre.

A potom je Tito otišao iz Kumrovca u rusku političku školu i nije se često vraćao u zagorski kraj, pre je išao na Brione.  Ali, u rodno selo doveo je Ričarda Niksona.  U kući se može videti mala muzejska postavka sa njegovom uniformom, nekoliko štafeta , dve biste i mnoštvom novinskih isečaka. A ispred kuće nemo stoji bista maršala u prirodnoj veličini koju je 1948. godine izradio čuveni vajar Antun Augustinčić.

Ovaj muzej na otvorenom  godišnje poseti do 70 000 posetilaca mahom iz Hrvatske i bivših jugoslovenskih republika.  A sada će ovamo hrliti i Kinezi.

 

 

Izvor: PR tekst

Foto: Promo