Kratak predah od letnjih dana na samo SAT od Beograda (FOTO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Privatna arhiva

Ako želite da pobegnete od gradske gužve na kratko, mi vam ovog puta preporučujemo Istanbul, jer imamo prave informacije iz prve ruke. Ivan Mitrović, Account Executive u kompaniji Represent Communications, podelio je sa nama zašto voli Istanbul i šta mu je najviše privuklo pažnju na ovom putovanju.

Kako ste se odlučili baš za tu destinaciju?

Istanbul je avionskim letom udaljen samo sat vremena od Beograda i predstavlja odličnu destinaciju za kratak predah od vrelih letnjih dana. Smešten na Bosforskom moreuzu, prostire se na dva kontinenta, i uprkos letnjim temperaturama prijatan vetar koji dolazi sa mora neprekidno donosi osveženje. Uz to, Istanbul je bogat raznim istorijskim lokalitetima koji su nezaobilazna destinacija brojnih posetilaca. Mnogi ovaj grad posećuju i zbog šopinga, ali s obzirom na to šta vam sve nudi, prava je šteta vreme trošiti u prodavnicama.

Prvi utisci sa putovanja?

Prvi utisci svakako se odnose na veličinu grada i broj stanovnika. Istanbul je prema zvaničnim podacima najveći grad u Evropi. Broj ljudi i automobila koje možete videti na ulicama je impresivan i natera vas da pomislite da se mi ovde bez razloga žalimo na gužve. Njihovo umeće vožnje kroz strme, uske i jednosmerne ulice za koje mislite da nisu za motorna vozila predstavlja poseban doživljaj. Hotel iznad Galata mosta, u kojem smo odseli, pruža neverovatan pogled na Sultanahmet gde se nalaze Aja Sofija, Plava džamija i Topkapi palata. U blizini nam je bila i čuvena Istiklal ulica, koja neodoljivo podseća na Knez Mihailovu, a kuriozitet je da njenom sredinom prolazi tramvaj. Na jednom kraju ove ulice nalazi se i poznati trg Taksim.

Šta vam je ostavilo najjači utisak na putovanju?

Teško je izdvojiti jedan. Istanbul je grad sa bogatom istorijom tokom koje je bio prestonica čak tri velika carstva: rimskog, vizantijskog i osmanskog.

Aja Sofija je skoro hiljadu godina bila najveća hrišćanska crkva na svetu, da bi zatim narednih pet vekova bila pretvorena u džamiju. Od kako je Turska republika, Aja Sofija je muzej. Kroz najveća vrata prolazio je car, a ispred njih su bili stražari. I danas se mogu videti udubljenja na mestima na kojima su stražari stajali.

Palata Topkapi vekovima je bila rezidencija vladara, u okviru koje postoji i harem u kome se nalaze privatne odaje sultana, njegove porodice, žena, konkubina i robinja. Ceo kompleks palate uključuje četiri dvorišta, biblioteku, džamiju i brojne druge građevine koje su omogućavale potpuno nezavisno funkcionisanje cele palate.

U drugoj polovini 19. veka, po nalogu osmanskih vladara, izgrađena je Dolmabahče palata kojom je tursko carstvo želelo da se približi Evropi. Kao uzor za njenu izgradnju poslužili su najraskošniji evropski dvorovi, a vladajuća dinastija preselila se iz Topkapi palate u novi kompleks na obali Bosfora po završetku Krimskog rata. Unutrašnjost palate u kojoj je fotografisanje zabranjeno, između ostalih umetničkih dela, krasi više od 14 tona zlata i 40 tona srebra, pa ne čudi što je tokom njene izgradnje država bankrotirala. Sjaj, raskoš i bogatstvo ove palate u kojoj je preminuo Kemal Ataturk krije se i u brojnim kristalnim lusterima i beskrajnim odajama u kojima se i najsnalažljiviji mogu lako izgubiti.

Da li ste probali nešto novo što vam se dopalo ili nije?

Kao veliki ljubitelj slatkiša nisam mogao da odolim iskušenju i da ne probam sve što vam ljubazni Turci radosno nude sa svojih tezgi. Živopisna Kapaličaršija ima više od 3.000 prodavnica, a prema nekim procenama dnevno je poseti gotovo pola miliona ljudi. Razni slatkiši, ratluci i bombone sa pistaćima moj su favorit. Ljubitelji začina na Egipatskoj pijaci mogu pronaći apsolutno sve arome koje postoje na svetu. Ipak, moram priznati da me ukus prave turske baklave malo razočarao.

Da li biste ovakvo putovanje preporučili nekome i zašto?

Za zaljubljenike u istoriju Istanbul je prava destinacija – uživaće u brojnim mestima, onima od antičkih vremena, do onih iz moderne republike i prve polovine XX veka. Strastveni gurmani mogu da se prepuste ukusima o kojima nisu ni sanjali, a nakon krstarenja Bosforom poželećete da zauvek ostanete u ovom gradu, jer ili će Istanbul osvojiti vas ili ćete vi osvojiti Istanbul.

Ovde možete pogledati fotografije sa ovog putovanja:

Aja Sofija

Aja Sofija

Ataturkov most

Dolmbahče palata

Egipatski obelisk

 

Istiklal ulica

Istiklal ulica

Kapali čaršija

Plava džamija sa Bosfora

Slatkiši

Sulejmanov harem

Topkapi – soba za goste

Topkapi – ‘zlatni put’ do odaja vladara

Topkapi

 

Izvor: BIZLife

Foto: Privatna arhiva

Komentari 3

  1. ss

    Pa kako sat vremena leta? Pre će biti dva… Možda ste zaspali 🙂

  2. ss

    Pa kako sat vremena leta? Pre će biti dva… Možda ste zaspali 🙂

  3. Pingback: Kratak predah od letnjih dana na samo sat od Beograda (foto) - Vugla