Lepe vesti: Evo gde i kako možemo da putujemo!

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Jasno je da ova letnja sezona neće, iz razumljivih razloga, biti kao prethodne, ali to ne znači i da nećemo moći da putujemo.

I zvanični dolazak leta 20. juna neminovno nas tera da, željni sunca, plaže i mora, osluškujemo i pratimo turističke informacije. Gde se i kako može putovati u ovom trenutku, pitali smo agente turističke agencije Dream Land Travel (https://www.dreamland.travel).

Destinacija: Grčka

Kako otići: Za građane Srbije, granica sa Grčkom je otvorena od 16. juna. Od 1. jula u Grčku se, a preko Bugarske, može ići kolima i autobusom, dok se avionom može sa bilo kog aerodroma sa kog je uspostavljen avio saobraćaj. Sa beogradskog aerodroma je prvog dana jula uspešno poleteo prvi čarter let za Skijatos. Narednih dana kreću čarteri za Rodos, Krit i Krf. Što se tiče redovnih linija,  Air Serbia je uspostavila letove za Solun i Atinu. „Preko naše agencije možete rezervisati sve postojeće letove Air Serbia-e kao i letove Aegean Airlines-a ka svim grčkim ostrvima – Santorini, Samos, Zakintos, Mikonos i druge“ –  napominju u agenciji Dream Land Travel.
 

Obavezne mere zaštite: Kako nam kažu u agenciji Dream Land Travel, od putnika se ne zahteva prethodno obavljen test na uvid ali se može očekivati nasumično testiranje prilikom ulaska u Grčku bilo kojim prevoznim sredstvom. Prema podacima YUTA-e, svaki petnaesti putnik se testira pri ulasku, a naglašavaju da do sada niko iz Srbije nije bio pozitivan. Preporuka nošenja maski u zatvorenom prostoru je i dalje aktivna.

Važno je znati da od 1. jula svako ko ide u Grčku mora da popuni formular na linku  https://travel.gov.gr/# najmanje 48 sati pre ulaska u tu zemlju. U pitanju PLF (passenger locator form) i može se odštampati ili nositi u telefonu. Jedna osoba može da popuni i za druge saputnike (decu, starije članove porodice i sl).

Zdravstveno osiguranje: Osiguranja pokrivaju troškove odlaska kod lekara, postavljanja dijagnoze kao i troškove kupovine lekova.  Ukoliko dođe do potrebe za karantinom, država Grčka pokriva sve troškove. U svim ostalim slučajevima bolesti koje nisu COVID 19 važi dosadašnja praksa – osiguranje pokriva sve troškove. „U saradnji sa Uniqa osiguranjem nudimo i takozvano COVID 19 osiguranje, a ono podrazumeva doplatu na standardno putno osiguranje“.

Gde odsesti: Kao i na ostalim turističkim destinacijama, hoteli i pansioni u Grčkoj rade uz maksimalno poštovanje svih preporuka zaštite gostiju i uz smanjene kapacitete kako bi se omogućilo odsustvo gužve i bližeg kontakta.

Agencija Dream Land ovog leta preporučuje hotele na Halkdikiju uz sopstveni prevoz: Lagomandra, Ikos Okeania, Lesse, Calypsos, Palini beach, Athos palace, Village mare i Alexandros palace. „Na prelepom Skijatosu izdvajili bi hotele Skiathos palace hotel, Rodos – Amphytrion, Mediterranean i Butterfly dok za jednu od najomiljenih destinacija – Krit – naša preporuka su: Brascos, Liberty i Avra Imperial. Najtraženiji hoteli na Krfu su hotel Omiros kao i Louis Corcyra beach“.

Destinacija: Turska

Kako otići: Za građane Srbije sve granice Turske su otvorene od 10. juna. Od beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” ka Turskoj saobraća avio kompanija Turkish Airlines, a kako naglašavaju iz agencije Dream Land, preporuka za putnike je da se na aerodromu bude tri sata ranije jer se check in zatvara 75 minuta pre leta! Ova informacija ne važi za čarter letove prevoznika Air Serbia a tokom letnjih meseci. Prvi potvrđeni čarter polasci su 5. i 9. jula ka Antaliji čiji aerodrom pokriva mesta Alanju, Kemer, Belek i Side. Dream Land za ove datume nudi sjajnu last minute ponudu – dvoje letuje po ceni za jednog putnika!

Obavezne mere zaštite: Svi putnici su u obavezi da nose maske kako tokom leta, tako i na aerodromima. Po sletanju u Tursku, putnici moraju da popune formular, a od njih se ne zahteva prethodno obavljen i negativan test za ulazak u zemlju. Na aerodromima su oformljeni test centri gde se uz pomoć bezkontaktnih toplomera ili termalnih kamera,  putnicima meri temperatura. Daljem testiranju su podvrgnuti samo oni koji imaju neki od simptoma (visoka temperatura, kašalj itd). Rezultati testiranja su poznati nakon sat vremena.

Zdravstveno osiguranje: Kao i pri putovanju za Grčku, i za Tursku postoji sigurno i provereno putno zdravstveno osiguranje. Osiguranja pokrivaju troškove odlaska kod lekara, postavljanja dijagnoze kao i troškove kupovine lekova. U svim ostalim slučajevima bolesti koje nisu COVID 19 važi dosadašnja praksa – osiguranje pokriva sve troškove! Kao i u slučaju Grčke, agencija Dream Land, u saradnji sa Uniqa osiguranjem, nudi i takozvano COVID 19 osiguranje koje podrazumeva doplatu na standardno putno osiguranje.

Gde odsesti: „Kao i drugim zemljama u kojima je turizam važna privredna grana, i u turskim hotelima su uvedene visoke preventivne i higijenske mere a u cilju zaštite gostiju“ – navode naši sagovornici. „Usled odsustva gužve biće to prilika da vaše omiljene turističke destinacije vidite i doživite na drugi način uz, verujemo, još veće uživanje. Preporučujemo vam hotele Kandelor, Xperia Grand Bali, Eftalia hotele, Porto Bello, Dosinia Luxury i Titanic deluxe“.

Krajem meseca očekuju se i polasci za Egipat, a ova zemlja je ukinula naplatu ulaznih viza za turiste i najavila ukidanje obaveze karantina i posedovanja negativnog PCR testa.

Istine i zablude

“Društvene mreže, tabloidi i informacije iz “druge” ruke uzrok su potpune zbunjenosti putnika kada su u pitanju turističke destinacije i bezbednost putovanja”, kažu iz agencije Dream Land Travel. “Naš je savet da se konsultujete sa agentom turističke agencije koji će vam dati sve pravovremene i detaljne informacije u vezi putovanja”, dodaju iz agencije Dream Land Travel.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay