„Makedonsko more“ – destinacija koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BIZLife

Poznato je kao „makedonsko more“ jer predstavlja osnovu turizma te države. Ohridsko jezero je staro oko tri i po miliona godina, a nalazi se na granici Makedonije i Albanije.

Destinacija je koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Jezero je kristalno čisto, prostire se na površini od 349 kvadratnih kilometara a providno je do 22 metra dubine.

Stotine izvora snabdevaju Ohridsko jezero svežom vodom, a najpoznatiji je izvor reke Crni Drim ili popularno nazvano Biljanini izvori.

Grad Ohrid se smatra kolevkom slovenske pismenosti, jer je bio sedište širenja pismenosti i hrišćanstva među Slovenima, koje su započeli učenici Ćirila i Metodija, sveti Kliment i sveti Naum.

Priča o tom mestu ne može da se zaokruži bez bisera. Oni se prave po tajnoj recepturi koja se prenosi sa kolena na koleno, ali samo po muškoj liniji. Biseri se dobijaju od krljušti sitne ribe plasice, koja živi samo u čistoj vodi Ohridskog jezera i delovima reke Crni Drim.

Nedaleko od grada, na visokoj steni iznad jezera, nalazi se manastir svetog Nauma koji je zbog prirodnih lepota postao turistička atrakcija. Oko njega su smešteni restorani na vodi, s kojih možete otploviti čamcima u obilazak.

U crkvi se nalaze i mošti svetog Nauma Ohridskog, a legenda kaže da ukoliko naslonite uvo na kovčeg gde počiva svetac – čućete otkucaje. Vernici tvrde da su to otkucaji srca svetog Nauma koje je ostalo u manastiru.

Ohrid je mesto koje turistima nudi sve – od predivnih plaža, čiste vode, „noćnog života“, istorijskih somenika a naročito ljubaznosti domaćina. Ukoliko niste, mi vam želimo da posetite ovo nestvarno mesto.

Izvor: BIZLife

Foto: BIZLife

Piše: T. K.

Komentari 5

 1. Svetozar

  Pre tri dana sam se vratio sa Ohrida i svih deset dana,koliko mi je trajao godisnji odmor, sam uzivao svakog minuta. Nestvarno iskustvo i nesvakidasnje. Punim srcem preporucujem svima.

 2. Nenad

  Bi samo jedno veče.Ne dopada mi se.
  Možda se Nemcima dopada taj miris Orjenta u glavnoj ulici ali meni ne.

  Takodje mi se ne dopada što u svim crkvama apsolutno se ne spominje da su ih Srpski vladari podigli ali to je problem sa celom Makedonijom

  • Bojan

   @Nenad
   Za jedno veče ste puno toga videli. Pozdrav

 3. Pingback: "Makedonsko more" – destinacija koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim - Vugla

 4. Makedonac

  Očigledno da ti nisi bio u Ohridu ili što kaže Bojan,,, Za jedno veče ili dan, nisi ništa mogao da vidiš ili ti trebaju naočare ….