Prelepi MEKSIKO: Nezaboravne plaže JUKATANA i kupanje u CENOTAMA (FOTO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Privatna arhiva

Prva čokolada je nastala na teritoriji Meksika, a sama reč čokolada se vezuje za Maje i Asteke.

Danas je meksička kultura, zapravo, prava mešavina više kultura. S jedne strane, možete da posetite ostatke drevnih civilizacija, a s druge strane imate špansku kolonizatorsku politiku i kulturu. Često se preporučuje i obilazak sela i ruralnih delova, jer gradovi podsećaju na američke.

Ko ne bi voleo da “zaluta” do ove zanimljive destinacije?

Utiske sa ovog egzotičnog putovanja sa nama je podelio Đorđe Stojić, Account Director u agenciji Represent Communications.

Prvi utisci sa putovanja?

Oni prvi, najbožanstveniji utisci kada se vratim sa lepog putovanja su ovaj put trajali nedeljama. Mislim da nikada nisam bio nasmejaniji.

Kako ste se odlučili baš za tu destinaciju?

Moja super drugarica živi u Meksiko Sitiju, tako da je motiv bio pomoć prijatelju 😊. Inače sam veliki fan Latinske Amerike u svakom pogledu, tako da zaista nije bilo potrebe da razmislim dva puta.

Šta vam je ostavilo najjači utisak na putovanju?

Ah toliko utisaka! Od prelepe prirode i fascinantne zaostavštine iz prekolumbijskog doba, preko super plaža Jukatana, žurki u Tulumu do samog Meksiko Sitija…

Nikako ne propustite da odete u Teotiuakan, “grad piramida” nadomak Meksiko Sitija. Čičen Ica može da se preskoči, prevelika je gužva, ali zato je Ušmal super, bez hordi turista sa mnogo impozantnijim građevinama od Čičen Ice.

Ali najveći utisak su ostavili Meksiko Siti i ljudi. Meksiko Siti je jedan od onih ogromnih i haotičnih gradova koji ipak iza toga ima jedan izrazito smiren i “cool” ritam. Super moderan grad sa odličnim restoranima, klubovima i uopšte veoma dinamičnim i dnevnim i noćnim životom. I bez obzira na neke siromašnije zone, “grad vrišti ‘money'”. Ja sam bio fasciniran koliko je grad sređen, kakvi su im parkovi, muzeji (Nacionalni muzej antropologije je odličan). Definitivno grad koji je zauzeo sigurno mesto na mojoj TOP 5 listi.

Veoma je lako i nekako super prirodno ući u priču sa nepoznatim ljudima, sklapati nova prijateljstva. I svi su nasmejani. Stalno.

Da li ste probali nešto novo što vam se dopalo ili nije?

Izdvojio bih kupanje u Cenotima (reč Cenote potiče od majanske reči dzonoot ili tz’onot što znači bunar ili ambis), podzemnim rezervoarima vode, karakterističnim za Jukatan. Ukoliko imate sreće, neko će vas uputiti u manje poznat Cenote gde nema gužve. Što se tiče klope i pića apsolutno mi se sve dopalo, osim takosa sa mravima – to mi je baš bilo previše.

Da li biste ovakvo putovanje preporučili nekome i zašto?

Apsolutno! Meksiko je prelepa i ogromna zemlja sa toliko prirodnog i kulturološkog diverziteta da može da se obilazi u nebrojeno navrata. Sledeći put planiram da obiđem zapadnu stranu, tj. pacifičku obalu.

Koje je najlepše doba godine za ovakvo putovanje?

Temperature ne variraju mnogo tokom godine, ipak za Meksiko Siti se spremite nešto toplije, jer su noći hladnije. Definitivno dobro vreme za obilaženje i ruralnog i urbanog Meksika bi bio Noć veštica (Halloween), odnosno Dan mrtvih (Dia de Los Muertos) – They say nobody does it like the Mexicans!

Ovde možete pogledati slike sa ovog putovanja:

Izvor: BIZLife

Foto: Privatna arhiva