MORAHALOM: Da se osećate kao Putin ili Čak Noris

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BIZLife, Jelena Ovuka

Napolju tek neki stepen iznad nule, a vi pod nebom u kupaćem kostimu (ili gaćama) trčkarate iz vodu u vodu. Ne, ne morate biti Vladimir Putin ili Čak Noris da biste sebi to priuštili. Dovoljno je da odete u banju Morahalom – nešto više od 200 kilometara  i tri sata vožnje od Beograda. Malo dalje od mađarske granice, nedaleko od Segedina, smestilo se ovo mestašce sa termalnim i lekovitim vodama. Bazeni na otvorenom, temperatura vode od 35 do 39 stepeni. Možda vam neće zvučati primamljivo ako vam kažemo da je u nekim bazenima voda braon boje, ali, verujte da vam, kada uđete u nju, to nimalo neće smetati, jer će vas uživanje u toploti jodirane vode toliko opustiti da boju nećete ni primećivati. Poseban doživljaj je ako ste zaboravili da ponesete bade mantil, pa iz banjskog kompleka do otvorenih bazena morate da trčkarate samo u kupaćem kostimu i papučama, ogrnuti mokrim peškirom koji se natopio vlagom u sauni. Kada nakon toga uđete u t toplu vodu koja se puši, nećete poželeti da iz bazena ižađete, čak ni ako vam je koža na prstima smežurana i lagano počinju da vam niču škrge. Voda provereno dobro utiče na vašu kožu, pa ćete uživati u njenoj glatkoći. Poseban ugođaj je i noćno brčkanje.

 

 

Oko vas ljudi svih uzrasta, od dece do penzionera. Ne samo različitih uzrasta, nego i „fazona“, od momaka koji kao da su upravo izašli iz teretane i došli su da popiju pivo u bazenu, do starijeg para (50+) koji sa minđušama u nosu i šarenim kosama izgleda kao živ slogan “Punk’s not dead”.

Vikendima je kompleks prepun, pa nije lako pronaći čak ni mesto za peškir. Za one kojima smetaju gužva i dečja graja, preporuka da ne idu vikendima.

U banji Morahalom srpski odzvanja na sve strane, pa to definitivno nije mesto za one koji žele da se dislociraju iz srpske realnosti. Naoružajte se živcima ako nemate dovoljno sitnih evra ili forinti, pošto je sporazumeti se tim povodom ili naći menjačnicu težak i zahtevan zadatak. Mamiće vas i mađarski specijaliteti, jaki, Izačinjeni i grešno ukusni. Nećete se pokajati ako ih isprobate i odmah nakon toga otrčite u saunu ili zaplivate u bazenu da sve to lepo potrošite i otopite.

To je kratak vodič za upotrebu banje Morahalom, koju proteklih godina posećuje sve veći broj srpskih turista. Agencije organizuju redovne ture. Nakon ovde sabranih pluseva i minuseva, na vama je da odlučite da li će to biti vasa destinacija za malo bežanja od svakodnevice.

Izvor: BIZLife

Foto: BIZLife, Jelena Ovuka

Piše: Bojana Milovanović