Nestvarna KAPADOKIJA: Vilinski dimnjaci i nezaboravan let balonom (FOTO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Privatna arhiva

Nemoguće je ostati ravnodušan na predivne, bajkovite pejzaže Kapadokije. To je mesto gde ljudi hiljadama godina žive u skladu sa prirodom, kaže dr Zvjezdana Vukadin, stomatolog, koja je sa nama podelila impresije sa ovog “fotogeničnog” putovanja. Geološkim promenama formirani su beli vilinski dimnjaci koji dominiraju čitavom regijom. Stare kapadokijske kuće su uklesane u stene u podnožju planina. Jedna od karakteristika ovog podneblja su i golubarnici uklesani u stene u vidu malih crkava koje su ukrašene radovima starih likovnih umetnika.

Kako ste se odlučili za ovu destinaciju?

Svoje putovanje sam počela u Alanji. To je trebalo da bude miran i pasivan odmor, ali u potrazi za nečim novim i uzbudljivim odlučila sam se da skoknem do Kapadokije (samo 560km😁).

Šta vam je ostavilo najjači utisak?

Najjači utisak mi je ostavio let balonom iznad Kapadokije. Ujutru oko 5h se kreće na lokaciju odakle poleću desetine ogromnih šarenih balona sa velikim korpama u koje staje od 20 do 26 ljudi. Kreće se jako rano da bi se uhvatio prvi izlazak sunca. Let traje oko sat i po i imali smo još jednu priliku da uživamo u živopisnim, bajkovitim predelima Kapadokije okupani prvim zracima sunca, ali ovaj put iz vazduha. Prizor je neverovatan i još kad pogledate oko sebe i vidite desetine šarenih balona sve deluje nestvarno.

Da li ste probali nešto novo što vam se dopalo ili nije?

Kada smo se vratili u hotel, prijatelji koji nisu išli da lete balonom su me pitali kakav je osećaj, da li se trese korpa, da li brzo leti, da li me je bilo strah od visine… Mogu da kažem da je osećaj fantastičan, ništa od toga se ne oseti, nije ništa strašno, imate osećaj kao i kad stojite na zemlji mirno, čak i samo kretanje se mnogo manje oseti nago kretanje u liftu. Znači, ako možete u lift, možete i u balon!😁

Veći adrenalinski šok smo doživeli na putu od Alanje do Kapadokije i obrnuto (560km). Turci nisu poznati kao dobri vozači (da budem fina i ne kažem da su užasni vozači), a naš je bio najluđi. Kroz planinske predele pune krivina je vozio tako brzo da nas je bukvalno bacao sa jedne strane autobusa na drugu, znači spavanje je bila nemoguća misija. Svi smo bili u šoku, čak ga je vodič nekoliko puta opominjao da uspori, ali nije bilo efekta. Put jeste dug, ali nije naporan, ako se zanemari predhodno opisana vožnja i borba za život.

Let balonom je nešto što ostavlja bez daha, a ako želite pravi adrenalinski šok možete samo da se provozate turskim autobusima za mnogo manje para.

Koliki budžet treba izdvojiti za ovo putovanje?

Mi smo se odlučili za ekskurziju u Kapadokiju iz Alanje. Ekskurzija je koštala 110e sa jednim noćenjem u hotelu sa 4 zvezdice, svim obrocima i ulaznicom za muzej na otvorenom Goreme (oko 10e). Cena leta balonom varira i zna se jedan dan pred sam let, jer kako nam je vodič objasnio azijski turisti, kojih ima mnogo, podižu cenu. Ako je tog dana velika zainteresovanost, automatski raste cena (od 150e pa naviše).

Koje je najlepše doba godine za ovakvo putovanje?

Kasno proleće, leto i rana jesen. Za let balonom su potrebni specifični uslovi. Dozvola za poletanje se dobija 1h pred poletanje tako što se na aplikaciji na njihovim telefonima pojavi zelena ili crvena zastavica. Ako je crvena zastava, let se otkazuje a turistima se vraćaju pare (eh da sam se kako mogla balonom vratiti za Alanju a ne sa turskim Šumaherom😁).Izvor: BIZLife

Foto: Privatna arhiva