Obratite pažnju: Turističke agencije OD DANAS dižu cene

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Turističke aranžmane iz Srbije za inostranstvo od 30. jula agencije će naplaćivati isključivo po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije (NBS), kako je propisano novousvojenim Zakonom o trgovini.

To znači da je turističkim agencijama od danas zabranjeno da usluge naplaćuje po višem kursu dinara od onog koji propisuje NBS, a što je do sada bilo uobičajeno.

U turističkim agencijama objašnjavaju za „Blic“ da su primorani da povećaju cene aranžmana.

„Moramo da plaćamo partneru u inostranstvu preko banke u evrima. Nama banke računaju zvaničan kurs i apsolutno ih ne zanima srednji kurs NBS, nego ih interesuje tržišni prodajni kurs. Prema tome, nama će banka i dalje naplaćivati prodajni kurs, a mi ćemo morati strankama da naplaćujemo po srednjem kursu. Tako da je svaka agencija u Srbiji, koja radi sa inostranstvom, sada u minusu od dva do tri odsto po aranžmanu. Recimo, prodajni je 120,3, a srednji 117,7 što je oko 2,5 odsto razlika u ceni“, objašnjavaju u jednoj turističkoj agenciji u Beogradu.

To dovodi do toga da će agencije da povećaju cene, kao što su mnoge već najavile.

„Agencije kojima ide slabije prodaja će iskoristiti ovu situaciju i neće povećati cenu aranžama. Oni će svesno ostati bez oko tri odsto zarade ne bi li primaljivije bile cene za turiste. Ali, većina agencija već diže cene za dva do pet odsto, u zavisnosti od aranžmana da bi nadomestili manjak u koji smo dovedeni odlukom Vlade usred sezone. Napominjem da je sezona u punom jeku“, kažu u agenciji.

Procena je da će aranžmani zbog toga u proseku biti skuplji za oko 10 evra, ali ne i oni koji su ranije uplaćeni. Cena zakupljenog smeštaja do 29. jula ne podleže izmenama.

Pošto će većina aranžmana biti skuplja, klijenti su, kao i u agencijama, nezadovoljni.

„Jedini koji gube su putnici. Agencije će povećati cene i nadoknaditi ono što gube novim zakonom, a klijenti su ti koji će osetiti sve po džepu. Čak i agencije koje sada ne budu podigle cene uradiće to uskoro“, zaključuje Subotičanka koja je uplatila letovanje u Grčkoj.

Zakon na predlog NBS

Novo rešenje za naplatu aranžmana za inostranstvo je prihvaćeno tokom izrade predloga zakona, a predlog je dala NBS u čijem saopštenju se navodi da će na ovaj način biti rešeno dugogodišnje pitanje naplate turističkih aranžmana po prodajnim kursevima banaka za devize ili efektivni strani novac.

Zakon je usvojen sa ciljem da cene aranžmana postanu u potpunosti uporedive i predvidljive jer neće zavisiti od dnevnog prodajnog kursa banaka.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. Marko

    Cene neće biti skuplje nego ćemo znati tačno koliko aranžman košta, i neće više biti „aranžman košta 600 evra“ a u stvari platiš 620.