Ovo je grad u kome PARKOVI i BICIKLISTI “čine većinu” (FOTO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Privatna arhiva

Glavni grad Nemačke ističe se raznolikošću pojava, bogatom kulturom i dinamičnim, ali istovremeno i opuštenim životnim stilom.

Preplitanja između istorijskih građevina i savremene arhitekture, između tradicije i moderne, odlikuju ovaj grad – Berlin. Više o ovom gradu i o svemu što on pruža turistima, rekla nam je Jasna Uzelac Braunović, rukovodilac tima za odnose sa medijima i održivo poslovanje u UniCredit Banci.

Prvi utisci sa putovanja?

Ako bih u jednoj rečenici trebalo da sažmem sve svoje utiske možda bi to izgledalo ovako: metropola, u najširem mogućem smislu, sa fantastičnom prirodom, ljubaznim i otvorenim domaćinima. Verujem da će mnogima koji nisu posetili Berlin zvučati čudno, ali njegovi stanovnici su toliko opušteni i nasmejani, nikuda ne žure i uvek su raspoloženi za razgovor. Na moj utisak o nekoj zemlji najviše utiče to kako se osećam dok šetam gradom i kakva je interakcija sa ljudima. Berlin je mesto gde se zaista osećate dobrodošlim.

Kako ste se odlučili baš za tu destinaciju?

Moram priznati da se moji prijatelji vrlo često šale sa mnom da sam u nekom prethodnom životu bila Nemica, jer i u privatnom i u poslovnom životu volim da sve bude unapred isplanirano i osmišljeno, da ima neku svrhu i cilj. Da napravim plan i da se organizujem prema njemu. S druge strane, uvek me je fascinirao taj grad koji ima neverovatnu istoriju, grad podeljen decenijama, ali i činjenica da ga je sve to kroz šta je prošao učinilo lepšim, jačim i tolerantnijim. I, naravno, to što su biciklisti većina i uživaju poseban status.

Šta vam je ostavilo najjači utisak na putovanju?

Preko 60 procenata Berlina čine zelene površine. Kada se umorite od obilaska, uvek možete da pobegnete “sa betona” u neki od nepregledno velikih parkova, gde ćete imati osećaj da ste na nekoj drugoj planeti. Berlin živi i na obalama reke Špreje i tu ćete, pored mnogobrojnih restorana i kafića, videti i studente i zaposlene koji svoje pauze provode sedeći na travi, jedući sendviče i pijuckajući kafu u opuštenim razgovorima. Jednostavno rečeno, Berlinci su se savršeno spojili sa prirodom i to je verovatno samo jedan od razloga što su toliko opušteni i rekla bih i srećni i zadovoljni svojim životima.

Da li ste probali nešto novo što vam se dopalo ili nije?

Pokušala sam da popijem čašu piva i da probam kobasice, ali ipak mnogo više volim bavarske perece i vino.

Da li biste ovakvo putovanje preporučili nekome i zašto?

Putovanje bih preporučila svakome. Roditeljima sa decom, jer će klinci sigurno uživati u zoološkom vrtu, akvarijumu i parkovima. Romantičari će svoje mesto naći pored Špreje ili Nikolajevskoj četvrti – starom delu grada. Ljubitelji istorije će danima moći da je proučavaju na Potsdamskom trgu, dok umetničke duše na raspolaganju imaju preko 400 galerija. Mladi takođe ne moraju da brinu za noćni provod, jer Berlin živi 24 časa dnevno. Jedino moraju da znaju da u klubovima ne postoji starosna granica, jer je jedino važno da sve generacije vole određeni muzički pravac!

Koliki budžet treba izdvojiti za ovo putovanje?

Avio-karta, a ova destinacija je često na akciji, i smeštaj se mogu pronaći vrlo povoljno, ukoliko se organizujete na vreme. Za troškove u Berlinu ne treba izdvojiti ništa više nego za troškove recimo u Rimu. U svakom slučaju, nekoliko puta manje novca vam je potrebno nego za Pariz ili London.

Koje je najlepše doba godine za ovakvo putovanje?

Proleće i leto, jer i po velikim vrućinama imate gde da pobegnete. Berlin treba obići peške, jer ćete tako najbolje doživeti i upoznati grad, zato kiša nije preporučljiva opcija.
Izvor: BIZLife

Foto: Privatna arhiva