Plitvička jezera postaju NAJSKUPLJI park na svetu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Poskupljenjem ulaznice tokom leta na 300 kuna, odnosno 40 evra, Plitvička jezera postaju jedan od najskupljih nacionalnih parkova na svetu.

Uprava Plitvičkih jezera se opravdava činjenicom da je to svetska destinacija prirodne baštine koja je zbog gužvi ugrožena pa bi broj posetilaca trebalo ograničiti.

Cena od 300 kuna za odrasle odnosi se na posete u junu, julu, avgustu i septembru.

Cena za decu i mlade do 18 godina iznosi 120 kuna, što znači da samo ulaznice za četvoročlanu porodicu koštaju 840 kuna, pri čemu treba još dodati troškove za hranu, piće i parking, što cenu jednodnevnog izleta diže na više od 1000 kuna, odnosno više od 130 evra.

“Cilj je da postignemo održivo upravljanje. U poslednje dve godine mnogo je učinjeno na zaštiti prirode od otpadnih voda te očekujemo da ćemo u julu na konferenciji UNESCO dobiti pozitivno mišljenje za 2019. godinu”, rekao je upravnik Tomislav Kovačević.

Programom upravljanja posetiocima ograničen je broj ulazaka na 12.000 na dan, dok je prethodnih leta bilo i nepodnošljivih 15.000 i 16.000 ulazaka. Plitvička jezera ostvarila su lani gotovo 53 miliona evra prihoda.

Gotovo svi najpoznatiji svetski nacionalni parkovi imaju jeftinije ulaznice. Da bi se video slavni Grand Kanjon u SAD treba izdvojiti 35 dolara ako se u njega ulazi vozilom, ili 20 dolara ako se ulazi peške ili biciklom.

Ulaznica za američki Yellowstone je 30 dolara ako se ulazi vozilom, ili 15 dolara za pešake ili bicikliste, i to do sedam dana boravka. Poseta Niagarinim vodopadima u Kanadi je besplatan.

Kovačević na te činjenice uzvraća tvrdnjom da su “Plitvice jedna od deset svetski najpopularnijih prirodnih destinacija”.

Izvor: Index

Foto: Pixabay