Počeo Međunarodni sajam turizma u Beogradu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Međunarodni sajam turizma pod sloganom „Leto je bliže nego što mislite“ otvoren je danas na Beogradskom sajmu a trajaće do 24. februara. Na sajmu učestvuje više od 650 direktnih izlagača i suizlagača iz 38 zemalja.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić je otvarajući 41. Međunarodni sajam turizma rekao da turizam nije samo zabava i rekreacija, već da značajno doprinosi ekonomskom oporavku zemlje.

„Po prvi put u 2018. u Srbiji imamo izjednačen broj domaćih i stranih turista, a takođe prvi put smo prešli magičnu cifru od 1,5 milijardi dolara čistog deviznog priliva od turizma“, kazao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, Srbija je po rastu broja dolazaka stranih gostiju na šestom mestu u Evropi što je „do pre nekoliko godina bilo nezamislivo“.

Ljajić je naveo da se u zemlji u ovoj godini očekuje oko 3,6 miliona gostiju i devizni priliv od turizma od 1,7 milijardi dolara.

Dodao je da je Međunarodni sajam turizma „jedan od simbola grada Beograda, ali i Srbije jer okuplja veliki broj ljudi i povezuje države“.

Zemlja partner 41. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu je Bugarska, a bugarska ministarka turizma Nikolina Angelkova rekla je da je turizam jedna od ključnih stvari za razvoj te zemlje.

„U Bugarskoj je turizam veoma značajna privredna grana i ključ naše ekonomije. U tome nam veliku podršku daju i srpski turisti koji u velikom broju posećuju našu zemlju“, kazala je Anglekova.

Na Beogradskom sajmu istovremeno se održavaju još tri manifestacije – 10. Međunarodni sajam vina BeoWine, 15. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme HORECA-OPREMA i 15. Sajam suvenira „Posetite Srbiju“.

Organizatori očekuju da sajam poseti između 60.000 i 70.000 ljudi.

Izvor: BIZLife/Beta

Foto: Promo