Pogledajte u kojim evropskim zemljama je NAJBOLJI KVALITET VODE za kupanje

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Neposredno pred sezonu letnjih odmora, Evropska komisija (EK) objavila je izveštaj o kvalitetu vode za kupanje u zemljama članicama, kao i u Albaniji i Švajcarskoj.

Najnoviji godišnji izveštaj o kvalitetu vode za kupanje u Evropi zasnovan je na podacima za 2018. godinu, ali dobar je pokazatelj toga gde ćete najverovatnije ovog leta naći vodu za kupanje najboljeg kvaliteta, saopštila je EK, prenosi National Geographic Srbija.

Najveći procenat,  95,4 odsto od ukupno 21.831 kupališta koja se kontrolišu u 28 zemalja članica EU ispunjava minimalne standarde kvaliteta Evropske unije, navodi se u ovogodišnjem izveštaju Evropske komisije i Evropske agencije za životnu sredinu (EEA).

U četiri zemlje, 95 odsto ili više svih kupališta imalo je vodu odličnog kvaliteta – Kipar je imao procenat od 99,1%, Malta 98,9%, Austrija 97,3% i Grčka 97%. Hrvatska je takođe pri vrhu liste sa 94,4%, dok je ovaj procenat u Sloveniji 87,2%.

Tri zemlje sa najvećim brojem kupališta sa vodom lošeg kvaliteta bile su Italija (89 ili 1,6%), Francuska (54 ili 1,6%) i Španija (50 ili 2,2%). U ovim zemljama je procenat kupališta sa odličnim kvalitetom vode iznosio: 90% za Italiju, 78,8% za Francusku i 87% za Španiju.

Izvor: National Geographic Srbija

Foto: Pixabay