San Francisko – grad na „50 brežuljaka“ (FOTO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BIZLife

Prepoznaju ga po „Silicijumskoj dolini“, ostrvu Alkatraz, po strmim ulicama i najvećom Kineskom četvrti izvan Azije. San Francisko je grad u Kaliforniji koji je sedište mnogih tehnoloških kompanija, ali i jedino naselje u toj zemlji koje je istovremeno i grad i okrug.

Osnovan je 1776. godine pod nazivom „Yerba Buena“, što na španskom znači „dobra biljka“, a sagrađen je na 50 brežuljaka, od kojih svaki ima svoje ime.

San Francisko je domaćin najvećem takmičenju Američkih vina u svetu. U njemu se održava 50 filmskih festivala svake godine. Prvi električni TV je napravljen upravo tu.

San Francisko je grad sa najviše beskućnika na svetu, dok je istovremeno četvrti u svetu po broju milionera koji tu žive.

 Čuveni San Francisko Tramvaj ili kako ga tamo zovu „Cable Car“ je pokretni istorijski spomenik. Vagoni bez motornog pogona voze na struju, priključujući se na podzemnu struju kada voze uzbrdo te otpuštajući kada voze nizbrdo. Prolaze kroz tri najstarije ulice centra grada.

Boja mosta „Golden Gejt“ (Golden Gate) zove se „International Orange“. To nije boja koju je most trebalo da ima po početnim planovima. Bila je to zaštita čelika pre boje, međutim  arhitekti se svidela više od drugih opcija, pa je takav i ostao.

U San Francisku se nalazi i najzavojitija ulica na svetu – „Lombard street“.

 

Mi vam želimo da, ukoliko niste, posetite ovo „maglovito mesto“, a do tada pogledajte još nekoliko slika i uživajte u pogledu.

Najpre pogleda sa vidikovca „Twin Peaks“.

Izvor: BIZLife

Foto: BIZLife

Komentari 1

  1. Tara

    Za mene mozda i najlepsi grad u Americi koji sam posetila. Stvarno je dobar osecaj setati po gradu i razgledavati znamenitosti. Mozda ste jos trebali pomenuti Golden Gate Park u kojemu se nalazi botanicka basta i Japanese Tea Garden koji je neverovatno lepo uredjen i kada ste unutra imate dojam ko da ste usred Japana. Naravno, Trocadero i Pier 39 sa tuljanima i ribljom trznicom nikako nemojte propustiti. A vredi i rentati biciklu i preci Golden Gate Bridge i spustiti se do Sausalita pa onda natrag trajektom. Ma uzivancija od grada…