Stan na Siciliji za jedan evro? Može, ali ima jedna caka

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Zamenik gradonačelnika gradića na zapadnoj obali Sicilije na prodaju daje stanove i kuće za cenu šoljice kafe, odnosno 1 evro. Zbog sve veće imigracije stanovništva u urbane sredine, vlasti grada Sambuce ovom neobičnom odlukom svoj grad žele da zaštite od izumiranja.

Naime, na prodaju se nudi 12 stanova koji su u lošem stanju. Veličine nekretnina kreću se od 40 pa sve do 150  kvadrata. Iako ovo nije prvi put da jedan talijanski grad pomalo suludim ponudama mami strane ulagače, zamenik gradonačelnika Sambuce Giuseppe Cacioppo tvrdi kako se ovde ne radi o propagandi već o pravoj potrebi za novim investicijama.

“Ozbiljni smo u svojoj nameri. Mi nismo posrednik između starih i budućih vlasnika, već je grad vlasnik svih stanova koje nudi na prodaju”, pojasnio je Cacioppo.

Kako navodi CNN, vlasti su do sada već prodale 10 stanova, a zainteresovani kupci najviše pristižu iz Švajcarske, Francuske, Španije, ali i ostalih delova sveta.

Naravno, u ovoj idiličnoj ponudi postoji jedna caka. Naime, novi vlasnik prilikom kupovine mora da se obveže da će u roku od tri godine u obnovu stana uložiti minimalno 15.000 evra. Plus, pre kupovine potrebno je položiti depozit od 5,000 evra  koji će biti vraćen nakon obnove.

“Obećavamo da kupci neće biti razočarani”, dodao je zamenik gradonačelnika.

Inače, Sambuca, punim nazivom Sambuca di Sicilia, nalazi se na zapadnoj strani Silicije u provinciji Agrigento. Smešten je u prirodnom rezervatu, a prema popisu stanovništva iz 2016. godine u tom gradiću živelo je 5.878 ljudi.

Izvor: CNN, novac.hr

Foto: Pixabay