Zašto preći pola sveta do Vijetnama: Destinacija i za srce i za dušu (FOTO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Privatna arhiva

Sa svojom bogatom istorijom i prirodom od koje zastaje dah, putovanje u Vijentam sasvim sigurno ponudiće svakome mnoštvo izbora. Verovatno ni dva meseca ne bi bilo dovoljno da se obiđe sve što treba, ali Milena Jović prenosi svoje iskustvo i savetuje vas šta sve videti kada imate pet slobodnih dana.

Milena Jović je radila kao tehnolog u jednoj vinariji u Srbiji, ali je onda odlučila da se preseli čak u daleku Kinu. Evo šta sve ima da kaže o poseti Vijetnamu:

Prvi utisci sa putovanja?

Prelepa, egzotična priroda, preukusna hrana – meni možda ostavila neverovatan utisak s obzirom na to da sam na putovanje krenula iz Kine. Zatim, toplina, pozitivna atmosfera i gostoprimstvo ljudi ne može se opisati rečima!

Kako ste se odlučili baš za tu destinaciju?

Bali, Vijetnam, Kambodža su bile tri destinacije o kojima smo razmišljali moj dečko i ja. S obzirom na to da smo imali samo pet slobodnih dana, hteli smo da odmorimo i vidimo nešto novo. Preporukom prijatelja odlučili smo se za Vijetnam i grad Da Nang.

Šta vam je ostavilo najjači utisak na putovanju?

Za kratak vremenski period smo bili prepuni utisaka, tako da je teško izdvojiti jedan. Nesumnjivo najjači utisak ostavlja Kan Vang ili Zlatni most. Most dug 150m, nazvan po putu nalik na zlatnu traku koji drže dve džinovske ruke izranjajući iz brda. Do istog se stiže žičarom dužine 5801m, koja drži Ginisov rekord kao najduža neprekidna žičara na svetu. Pored zlatnog mosta na Ba Na planinama može da se uživa u tematskom parku (Sun World). Park je pravi francuski gradić u kom je smešten muzej voštanih figura, vinski podrum, luna parkovi, svet piva i nezaboravni pogledi. Ovde se može videti i najveća statua Bude u Vijetnamu, visine  21,5 m.

Mermerne planine (Marble mountains) su još jedna od atrakcija Da Nanga, pored uživanja u prelepom pogledu na Non Nouc plazu, mesto je značajnih istorijskih i religijskih spomenika. Veliki broj pećina se nalazi duž uspona u kojima se skrivaju mnoge tajne.

Non Nuoc peščana plaža dugačka je preko 5 km, kristalno čiste vode, poznata je i kao odlična plaža za surfovanje.

Da li ste probali nešto novo što vam se dopalo ili nije?

Pored vožnje motora koja je sasvim drugačija od one na koju smo navikli, s obzirom na to  da 90% stanovništva koristi motor kao prevozno sredstvo, probali smo paraglajding iz kog se pruža prelepa panorama grada i roler koster koji preporučujem samo ljubiteljima avanture i adrenalina.

Da li biste ovakvo putovanje preporučili nekome i zašto?

Preporučila bih prvenstveno osobama avanturističkog duha, koji su spremni za istraživanje u svakom pogledu. Ako ste spremni za istraživanje divlje (prelepe) prirode, surfovanje, vožnju motorom u gradu gde gotovo i nema pešaka (grad na točkovima), ovo je destinacija za vas.

Koliki budžet treba izdvojiti za ovo putovanje?

Cene variraju zavisno u kom mesecu u godini putujete. Avionska karta, viza i smeštaj za 5 dana koštaju oko 350e (ali mi smo kretali iz Kine). Za individualne troškove, po mom mišljenju, ne treba vam više od 350e za pet dana.

Koje je najlepše doba godine za ovakvo putovanje?

Mi smo Vijetnam posletili početkom oktobra i imali smo sreće sa vremenom.

Razlikuju dve sezone: topla, koja počinje krajem aprila i završava se krajem septembra. Temperature su u ovom periodu 25-30 stepeni, često pređu i 40 stepeni. Hladniji period je početkom oktobra i traje do kraja marta. Kada kažu hladniji period ne misli se bukvalno hladno, jer temperature mogu dostići u tom periodu i 30 stepeni. Samo je taj period kišovit, ali pretežno u severnom delu Vijetnama. Tako da je preporuka tokom cele godine – nećete pogrešiti.

Ovde možete videti slike sa ovog egzotičnog putovanja:

Izvor: BIZLife

Foto: Privatna arhiva