Oliver Šarov: Vijetnam kao fascinantan spoj modernog i tradicionalnog

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Privatna arhiva

Vijetnam je danas jedna od najprestižnijih destinacija u Aziji. Bez obzira na to gde krenete, uvek će se pred vama pružati slika živopisnih krajolika i tradicija lokalnog stanovništva. Iskusićete „kulturni lavirint“ tradicionalnih sela, običaja, izvanredne gastronomije i zanimljivih rukotvorina.

Oliver Šarov, viši savetnik za ekonomska i trgovinska pitanja u Ambasadi Holandije, podelio je sa nama utiske sa ovog egzotičnog putovanja.

Prvi utisci sa putovanja?

Vijetnam je fascinantan spoj modernog, tradicionalnog, kapitalističkog i komunističkog. Od prvog trenutka u centru pažnje su sve boje, novi mirisi i zvukovi. To je zemlja koja je stalno u pokretu, puna života i energije, u kojoj ulice nikad ne spavaju i u kojoj nikad, ali baš nikad nećete ostati gladni.

Kako ste se odlučili baš za tu destinaciju?

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg putujem je hrana. Obožavam da probam nove stvari, ili originale i autentične recepture jela. Ljubav, ili bolje rečeno strast, prema spoju putovanja i hrane mi je usadio pokojni Anthony Bourdain, koga sam pratio od početka njegove karijere. Inspirisan njegovim putovanjima kroz Vijetnam, znao sam da moram da odem u tu zemlju čim budem imao priliku i da probam čuveni ‘’pho’’, ‘’banh mi’’, ‘’bun cha’’ i mnoge druge specijalitete u mnogim lokalnim ‘’restorančićima’’, i tamo gde se jede na ulici. Ne znate šta stvarno znači ‘’street food’’ dok ne posetite Vijetnam. Drugi razlog je predivna priroda. Ta mnogobrojnost nijansi zelene boje i nestvarni pejzaži, polja pirinča okružena brdima su nešto što čovek mora videti.

Šta vam je ostavilo najjači utisak na putovanju?

Teško je birati između mnogobrojnih jakih utisaka, ali ako moram da konkretizujem to bi bili ljudi. Ljudi su iskreni, prijatni, srdačni i veoma marljivi. Na ulicama vlada baš pozitivna atmosfera.

Da li ste probali nešto novo što vam se dopalo ili nije?

Jesam. Možda očekujete da sam se „otrovao“, zato što sam jeo „na ulici“ i probao jednu od mnogobrojnih čorbica koje se krčkaju na svakom ćošku. Međutim, nisam. Štaviše, bilo je fenomenalno.

Da li biste ovakvo putovanje preporučili nekome i zašto?

Ne znam da li bih nešto mogao više da preporučim. Ali samo pod uslovom da idete u sopstvenom aranžmanu. Čari Vijetnama se ogledaju u spontanim interakcijama sa lokalcima, spontanim odlukama „da čučnete kod neke bakice koja kuva neku fantastičnu vijetnamsku čorbicu na ulici“ i da osetite pravi Vijetnam, onoliko koliko možete kao turista. Osećaj je neverovatan – vi ste negde na nekom mestu koje je toliko drugačije od Evrope, na drugoj strani sveta, a opet vam je sve toliko poznato.

Ovde možete da pogledate video i slike sa ovog putovanja:


 


 

Izvor: BIZLife

Foto: Privatna arhiva