Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Rad na crno duplo “teži” od smrti na radu

Kazna za rad na crno je dvostruko veća od kazne za nesreću u kojoj radnik izgubi život, a to bi trebalo da se promeni u ovoj godini koja je proglašena godinom bezbednosti i zdravlja na radu.

Od povreda na radu u Srbiji su u prošloj godini stradale 53 osobe, a njih 779 zadobilo je teške telesne povrede. U proteklih 12 godina, život je radeći svoj posao izgubilo 440 ljudi.

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Marina Furtula objašnjava da kada se desi teška ili smrtna povreda na radu, inspekcija rada izlazi u nadzor i nalaže mere za otklanjanje nedostataka, ili pokreće prekršajnu, tj. krivičnu prijavu.

Komentarišući to što je kazna za rad na crno dva miliona dinara, dok je za nesreću u kojoj radnik izgubi život maksimalna kazna milion dinara, ističe da se radi na novom zakonu u kojem će posebna pažnja biti posvećena kaznenoj politici.

Javnu raspravu očekujemo na proleće, kaže Furtula za RTS i objašnjava da se uslovi za bezbednost na radu odnose na sve poslodavce jednako, bilo da je reč o državnim, privatnim ili stranim firmama.

“Prvo je odgovornost na poslodavcu koji treba da primeni sve mere i zaštiti radnike. I radnici su odgovorni ukoliko se ne poštuju te procedure, a Inspekcija za rad vrši nadzor nad primenom tih propisa”, navodi Furtula.

Prema njenim rečima, u prošloj godini je od 53 smrtna slučaja 16 bilo u prerađivačkoj industriji, a 15 u građevinarstvu. “To čini 58 odsto od ukupnog broja smrtnih povreda na radu, dok je veoma veliki broj teških povreda na radu u prerađivačkoj industriji, ali imamo smanjen broj teških povreda na gradilištima”, dodaje Furtula.

Što se tiče nadoknade štete, napominje da u ovom trenutku povređeni radnici i porodice preminulih radnika mogu da ostvare to pravo jedino preko dugotrajnih sudskih postupaka, a da će novim zakonom i to probati da reše.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE