RAD NA LIZING "svađa" sindikalce i poslodavce

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  RAD NA LIZING “svađa” sindikalce i poslodavce

  Predlog zakona o agencijskom zapošljavanju koji je usvojila Vlada Srbije u potpunosti favorizuje interese poslodavaca i stvara nesigurnost među radnicima koji se angažuju “na lizing”, tvrde sindikalni predstavnici, dok poslodavci smatraju da se tim propisom štite interesi svih uključenih strana.

  Osnovna primedba sindikata na ovaj zakonski predlog je odredba koja predviđa da poslodavac može da u svom preduzeću ima 100 odsto zaposlenih koji su iznajmljeni “na lizing” preko agencije, pod uslovom da su u njoj angažovani za stalno.

  Zoran Stojiljković, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost”, kaže za Danas da predlog zakona o agencijskom zapošljavanju demotiviše radnike zaposlene u agencijama da pristupaju sindikatima u firmama u kojima su angažovani iako im nova zakonska rešenja daju pravo na to.

  Potpuno je jasno da je reč o zakonu koji diskriminiše zaposlene i u potpunosti izlazi u susret zahtevima korporativnog kapitala koji ne želi da se “zamara” angažovanjem i otpuštanjem radne snage, navodi Stojiljković.

  Ističe da je to bio osnovni razlog zbog čega se UGS “Nezavisnost” u potpunosti protivi ovom zakonskom rešenju i smatra ga neprihvatljivim.

  Isti stav ima i Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata, koji naglašava da broj zaposlenih preko agencija ne bi trebalo da bude veći od 10 odsto, te da je predlagač zakona samoinicijativno nakon javne rasprave odlučio da ograničenja faktički nema.

  Smatramo da je to loše jer radnici nemaju nikakvu sigurnost radnog mesta i ne mogu da razmišljaju o svojoj budućnosti te ćemo u toku skupštinske rasprave pokušati amandmanima da izmenimo ona rešenja u predlogu koja smatramo lošim, navodi Cvetanović.

  Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” u potpunosti odbacuje predložena nova zakonska rešenja i smatra da agencije koje iznajmljuju radnu snagu treba ukinuti, dok bi sa radom trebalo da nastave samo one koje iznajmljuju radnu snagu za sezonske poslove.

  Sasvim je jasno da će radnici koji će biti primljeni za stalno kod agencije za iznajmljivanje radne snage i dalje biti manje plaćeni od onih koji su angažovani direktno kod poslodavca. Njihova primanja će biti umanjena u odnosu na njen realan iznos za onaj deo koji će ići kao provizija za agenciju.

  Jednom rečju, ide se na stvaranje robovske radne snage koja će biti uplašena za svoja radna mesta, demotivisane da se sindikalno organizuje i bori za svoja prava. Zbog toga smatramo da svi sindikati treba da se udruže i organizuju protest protiv ovakvih potpuno neprihvatljivih zakonskih rešenja, smatra Veselinović.

  Advokat Branko Pavlović ističe da su nova zakonska rešenja u potpunosti u korist poslodavaca i njihove težnje da ostvaruju što veći profit, a apsolutno protiv interesa radnika. Kaže i da je potpuno jasno da će tako angažovana radna snaga biti manje plaćena.

  U ovakvom statusu radnici su potpuno zamenljivi. Poslodavac od agencije uvek može da traži zamenu onih radnika koji nisu po njegovoj volji. Očito je da krupni kapital koji posluje u Srbiji apsolutno ne želi da ima bilo kakvu odgovornost prema radnoj snazi, zaključuje Pavlović.

  UPS: Jednake plate i uslovi rada

  Sa druge strane, Unija poslodavaca Srbije pozdravila je donošenje ovakvog propisa i smatra da će se time obezbediti jednaka zarada i uslovi rada.

  U izjavi koju je agenciji FoNet dao počasni predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković ističe se da će se jasnim definisanjem agencija za privremeno zapošljavanje urediti ova oblast i zaštititi interesi svih uključenih strana.

  Podseća da rad preko agencija za zapošljavanje nije novina i prisutan je kako u Evropi, tako i šire. “Agencijski zaposlenima obezbediće se jednaka zarada i drugi osnovni uslovi rada (radno vreme, odsustva, odmori), bezbednost i zdravlje na radu i drugi uslovi rada koji se primenjuju na zaposlene koje neposredno zapošljava poslodavac korisnik (po čijem nalogu i uputstvima agencijski zaposleni rade)”, naveo je Atanacković.

  U Srbiji sada ima oko 120 registrovanih agencija za zapošljavanje.

  Izvor: Danas, Dnevnik, FoNet

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE