Rad vikendom povećava rizik od depresije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rad vikendom povećava rizik od depresije

  Novo istraživanje otkrilo je da žene koje previše rade imaju veći rizik od depresije od muškaraca koji rade isto toliko vremena, a rad vikendom može doprineti mentalnim problemima.

  Istraživanjem su analizirani podaci 20.000 zaposlenih i kod žena koje rade više od 55 sati nedeljno uočeno je 7,3 posto više simptoma depresije, u odnosu na žene koje rade između 35 i 40 sati nedeljno.

  Naučnici s UCL i univerziteta Queen Marry iz Londona uočili su da rad vikendom takođe povećava rizik od depresije među pripadnicima oba pola.

  Žene koje rade vikendom imale su 4,6 posto više simptoma depresije od onih koje rade samo preko nedelje, dok je kod muškaraca taj procenat veći za 3,4 posto ako rade vikendima.

  Naučnici smatraju da se veza između rada vikendom i depresije pojavljuje zbog toga što osobe koje rade vikendom češće imaju manje plaćene poslove, kod kojih je depresija i inače češća.

  Nezadovoljstvo poslom takođe može doprineti lošem raspoloženju.

  “Teško je utvrditi toačne uzroke, ali znamo da se mnoge žene suočavaju s većim teretom od muškaraca jer i kod kuće obavljaju više posla, što dovodi do preopterećenosti, pritiska i velike odgovornosti. Utvrdili smo i da su najdepresivniji radnici starije osobe s nižim primanjima, pušači, uglavnom obavljaju fizičke poslove i generalno su nezadovoljni poslom”, rekao je glavni autor istraživanja Žil Veston.

  On je dodao da se nada da će ovi rezultati potaknuti poslodavce da pronađu načine za smanjenje opterećenja na radnom mestu i porade na podršci za žene koje nedeljno rade više od standardnih 40 sati.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE